ReportageKermisprotest

Kermisprotest op het Malieveld: ‘anderhalve meter van de afgrond’

Kermisexploitanten demonstreren op het Malieveld, ondanks het verbod van de gemeente.Beeld ANP

Honderden kermisexploitanten trokken gisteren naar Den Haag om hun onvrede over de coronamaatregelen te uiten. Ze vinden het oneerlijk dat pretparken wel open mogen, maar zij niet.

Orgelmuziek schalt over het natte, grijze Malieveld. Rond de poffertjeskraam en de wc’s van ‘Ed Toilet’ staan ’s ochtends een kleine tweehonderd kermisexploitanten. Ze dragen zwarte shirts met de tekst ‘1,5 meter van de afgrond’ en een afbeelding van een kermiswagentje dat omlaag rijdt. Boven veel hoofden kringelt sigarettenrook.

De kermisexploitanten vinden het oneerlijk dat de pretparken al open mogen, terwijl kermissen nog minimaal tot 1 september verboden zijn. “Wij zijn cultuur, geen evenementenindustrie”, zegt Jikke Sipkema, een vrouw met lang rood haar en goudkleurige oorbellen die met grijpautomaten het land doorreist. “De terrassen zitten vol. De theaters mogen weer open. Waarom mag de kermis niet? Als je op zaterdag op de markt loopt, is het toch ook druk?”

De sfeer is gemoedelijk, maar de zorgen bij de demonstranten zijn groot. De exploitanten voeren al de hele week actie om de politiek te overtuigen van de noodzaak om hun attracties weer te mogen laten draaien. Dinsdag overhandigden vijftig echtgenotes van kermisondernemers een open brief op het Binnenhof.

Nederland telt een kleine duizend kermisfamilies, zegt Atze Lubach van kermisbond BOVAK. Als zij niet snel ‘steun op maat’ krijgen, ziet hij het somber in. “We zitten brodeloos te wachten”, zegt Nicole Vermolen, een van de organisatoren van de demonstratie. Ze komt naar eigen zeggen uit een ‘echte kermisfamilie’ en heeft sinds jaar en dag een kraam met chocola, oliebollen en churros. Maar sinds oktober ligt alles stil. “Sommige mensen hebben vorig jaar voor miljoenen in nieuw materiaal geïnvesteerd. We lopen een heel seizoen aan inkomsten mis. Dan is 4000 euro van de overheid echt niet genoeg.”

Verkeerschaos

De demonstranten hadden eigenlijk met 150 kermiswagens naar het Malieveld willen komen, maar dat laat de gemeente Den Haag niet toe. Ze moeten hun wagens buiten de stad parkeren bij het ADO-stadion, waar ze met pendelbusjes naar het Malieveld worden gebracht. Even leidt de verkeerschaos op de A12 tot een confrontatie met de ME, maar in de loop van de middag bereiken de andere demonstranten het Malieveld alsnog.

Een echte kermissfeer krijgt het protest door die ingreep ook ’s middags niet. De demonstranten moeten het doen met een grijze lucht, wat orgels en snackkramen, waarvan er één is omgebouwd tot sprekerspodium. In de middag spreekt Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet daar het publiek met zijn kenmerkende gevoel voor drama toe. Hij spreekt van een ‘traditie die wordt aangevallen, net als het sinterklaasfeest’.

Overdreven of niet: zijn pleidooi over kermis als cultuurgoed valt in goede aarde. “Wij zijn het oudste Nederlandse volksvermaak en géén grootschalig evenement”, zegt Vermolen stellig. “Ik hoop dat het kabinet ons nieuw perspectief wil geven.”

Lex de Jager, advocaat van de kermisbranche, kondigt even later aan dat perspectief desnoods af te willen dwingen. Hij spant een kort geding aan tegen de staat om de maatregelen te versoepelen. Dat dient volgende week woensdag. “Ik zie de Efteling en andere dingen opengaan die verdomd veel op een kermis lijken”, zegt hij bovenop de snackkraam. “Jullie zijn zo’n beetje de laatste branche in Nederland die geen perspectief heeft. Dat is eigenlijk een schandaal.”

Lees ook:

Ook zonder kermis moet het reuzenrad blijven draaien

Over kermissen hoor je niets in deze crisis. Toch is de branche ernstig getroffen. De familie Lamberink houdt moed en is creatief met hun reuzenrad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden