Kermis op landtong in de Waal gaat natuurorganisaties te ver

Nijmegen wil langs de Waal een evenemententerrein op een van de nieuwe eilanden. Dat is volgens natuurorganisaties in strijd met de Europese regels.

Een rivierpark moet het worden. Een dynamische combinatie van wonen, recreatie en cultuur, water en natuur. Tot nu toe zijn alle partijen enthousiast over de plannen die Nijmegen heeft voor het gebied dat zal ontstaan als de dijk bij Lent enkele honderden meters naar het noorden wordt verschoven.

Maar de gemeente wil meer. Op de westelijke landtong die ontstaat moet ook een groot evenemententerrein komen. En dat gaat de natuurorganisaties te ver. De uiterwaarden ten westen van de spoorbrug maken namelijk deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) die de natuurgebieden in Nederland onderling verbindt en daardoor een speciale status heeft. Ook valt het gebied onder Natura 2000 en is het daarom Europees beschermd. „Het is aangewezen als gebied waarin ganzen rusten en foerageren”, zegt Frans Mikx van natuurorganisatie IVN, die samen met de Gelderse milieufederatie de stad op andere gedachten wil brengen. „Maar in de plannen voor het rivierpark gaat driekwart van dit ganzengebied verloren door het verlengen van de nevengeul door de Lotwaard en de Oosterhoutsewaarden. Bovendien gaat de aanleg van het evenemententerrein op de westelijke landtong ten koste van een uniek hooiland met een zogenaamde stroomdal-vegetatie.”

Een inhoudelijke discussie over de waarde van dit gebied is niet eens noodzakelijk, zegt Mikx. „Volgens Europese regelgeving mág hier eenvoudigweg geen evenemententerrein komen. Drukt de gemeente haar zin door, dan sneuvelt het plan voor de Raad van State.”

Volgens de Natura 2000-regels moet een beschermd gebied onaangeroerd blijven, tenzij nadelige ingrepen absoluut noodzakelijk zijn. In dat geval moet de waarde van het gebied elders gecompenseerd worden. Volgens Mikx is compensatie in de Nijmeegse situatie niet aan de orde, omdat er geen sprake is van absolute noodzaak. Het terrein voor kermis en concerten kan net zo goed een kilometer landinwaarts worden aangelegd.

De extra geul die wordt gecreëerd in het kader van het programma ’Ruimte voor de Rivier’ dat overstromingen moet tegengaan, kan volgens het IVN beter worden ingepast in de oude reliëfs die dit gebied nog kent. Op de landtongen die zo ontstaan, kan het oude cultuurlandschap dan in ere worden hersteld. De gemeente Nijmegen wil van het gebied eerder een parkachtige omgeving maken, zegt woordvoerder Hugo Maassen, waarin natuur juist wordt gecombineerd met stedelijke bebouwing in de middenuitloper, en recreatie in de westelijke en oostelijke uitlopers. Met de inlijving van het kassendorp Lent in het noorden ontstaat zo een uniek groen en nat stadshart. De seizoenen zullen het aanzicht én het gebruik van het gebied beïnvloeden. Langs de nevengeul komen een kade en groene oevers die inspelen op schommelingen in het waterpeil.

Door de inrichting met ’ruige’ natuur in de flanken van het gebied zijn de invloeden van de seizoenen en de rivier goed zichtbaar. „Er komt dus ook nieuwe natuur bij”, zegt Maassen. „Er ontstaat een uitloop- en ontspanningsgebied in het hart van Nijmegen.” Maar ook hij beseft: het is maar wat je daar onder verstaat. „Onze visie kan op gespannen voet staan met de bescherming die voorvloeit uit Nature 2000. Dat willen we met de natuurorganisaties bekijken. Pas dit najaar gaan onze definitieve plannen naar de staatssecretaris.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden