Kerkverband zit in de maag met refodominee die uit de kast is

null Beeld anp
Beeld anp

De emeritus predikant die vorige week in het Reformatorisch Dagblad uit de kast kwam, zorgt voor verdeeldheid onder zijn geloofsbroeders. De Hersteld Hervormde Kerk (HHK) gaat onderzoeken of hij zijn domineestitel mag behouden.

Robin de Wever

Dustin Burggraaf (1980) uit Wijk en Aalburg maakte vorige week in een opiniestuk bekend dat hij 'na een peilloos diepe crisis en innerlijke strijd' zijn homoseksuele geaardheid had aanvaard. Opmerkelijk, want zijn kerkverband wijst homoseksualiteit af. Hersteld hervormden keerden de Protestantse Kerk in Nederland tien jaar geleden de rug toe en vormen de rechterflank van de reformatorische zuil.

Burggraaf schreef dat hij lang had getwijfeld over zijn coming-out. 'Waarom zou ik mijn eigen glazen ingooien door mezelf zo kwetsbaar op te stellen?', vroeg hij zich retorisch af. 'En: wat zullen de reacties en de mogelijke consequenties zijn?' Hij raakte overtuigd van zijn missie toen hij in contact kwam met 'een aantal schrijnende verhalen van reformatorische jongeren die met hun identiteit en hun gevoelens worstelen'.

'De nood die ik in deze contacten proef, is ronduit schokkend', schreef Burggraaf. 'Sommigen worden zelfs de wanhoop ingedreven. Tot overmaat van ramp krijgen ze van alle kanten - soms ook van de kansel - (in)direct stenen voor brood toegeworpen.' Met zijn coming-out hoopt hij hun een hart onder de riem te steken. Ook waarschuwde hij dat het 'niet goed is dat de mens alleen zij' - ogenschijnlijk een goedkeuring van homorelaties.

'Hij schetst een te zwart beeld'
De Hersteld-Hervormde Kerk wil nog niet te diep ingaan op Burggraafs brief. 'Hij uit nogal wat kritiek', vindt scriba (secretaris) Ronnie Mulder. 'Ik accepteer dat hij het zo ervaren heeft, maar ik ken ook gemeenten waar veel zorg is voor homoseksuele gemeenteleden.' Mulder herkent zich niet in Burggraafs woorden.

Volgens Mulder zijn er 'nog wel wat vragen te stellen over de route die hij bewandeld heeft'. Sommige hersteld hervormden spreken lovend over de brief, vertelt Mulder. Anderen vinden het maar niks of willen dat hij uit het ambt wordt gezet of wordt berispt. 'Hij roept op tot acceptatie van homoseksualiteit, maar wat verstaat hij onder acceptatie? Daarover moeten we eerst in gesprek.'

Het is aan een regionaal orgaan om te beslissen of het kerkgenootschap Burggraaf moet berispen. Hij is vanwege een auto-ongeluk al met emeritaat (pensioen, red), maar kan nog steeds uit het ambt worden ontheven. De keuze van de dominee om in de krant - voor het oog van de hele reformatorische gezindte - uit de kast te komen, lijkt in ieder geval slecht gevallen. Mulder: 'Daar hebben we wel een paar vragen over.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden