Kerkspeelplein als buurthuiskamer

door Somajeh Ghaeminia

Nederlandse kinderen hebben niet genoeg speelruimte. Kerken hebben die ruimte wel. In Leersum wordt dit weekeinde het eerste kerkspeelplein geopend.

De metamorfose van het plein voor zijn Michaëlskerk in Leersum is geen middel om kinderen de kerk in te lokken, zegt dominee Hans Berkheij. „De afstand tussen mensen en de kerk wordt wel kleiner, dat is helder. Maar er zit geen geheime strategie achter.”

Het gaat meer om de vraag hoe je als kerk een speler kan worden in de samenleving. Het kerkspeelplein voor de hervormde kerk moet vanaf nu een plek worden waar alle kinderen uit het dorp elkaar kunnen ontmoeten en waar omgangsvormen spelenderwijs worden ontwikkeld.

Berkheij: „We hopen dat de spelende kinderen op het plein leren zich rustig te gedragen als er een begrafenis aan de gang is. Dat moet vanzelf gaan, zonder dat er een politieagent bij wordt gehaald.”

Het nieuwe speelplein is heel eenvoudig ingericht. Er zijn twee duikelrekjes, kleine paadjes en een knikkerkuil. Midden op het plein rennen kinderen van de ene verhoging naar de andere. Onderweg wordt iemand getikt. Drie speelpaddenstoelen en veerwip worden nog geplaatst.

Volgens het Nationaal Speelfonds Jantje Beton heeft een kind drie procent van de bebouwde ruimte nodig om te kunnen spelen. Nederland biedt slechts 1,6. „Samen spelen is leren samen te leven”, zegt Henk Kasbergen, directeur van Jantje Beton. „Wij willen de kinderen genoeg ruimte daarvoor bieden. De Protestantse Kerk Nederland (PKN) belde ons en zei: jullie maken je zo druk om speelruimte, maar wij hebben die wel. Toen vonden we elkaar.”

Een plein is volgens Kasbergen immers de huiskamer van de buurt. Zo ontstond in 2004 het project Kerkspeelplein waar inmiddels zeven kerken mee bezig zijn. Ook moskeeën en katholieke kerken worden bij het project betrokken. „Rond kerkgebouwen is er vaak veel onbenutte ruimte. We hebben een landschapsarchitect gevraagd uit te zoeken hoe je een saai plein kan veranderen in een leuke plek om te zijn”, zegt Marijke Katsburg namens PKN. „Het kerkspeelplein moet een aanleiding zijn om te gaan spelen, het moet geen attractieparkje worden met veel speeltoestellen.”

In Leersum had kerkrentmeester Gerrit Wanner al bedacht dat er wat leuks moest gebeuren met de lege ruimte voor de kerk. Hij betrok de buurt, gemeente, horeca en wijkagent bij het project. „Voorheen werden er alleen fietsen neergezet. Je kunt er nu van alles doen. De kindernevendienst kan er gebruik van maken, kinderverjaardagen kunnen worden gehouden, spelmiddagen.”

„Een leuk idee maar ik ben bang voor overlast door hangjongeren”, zegt Leersummer T. de Keijzer vanaf zijn bankje kijkend op het plein. De dominee loopt langs en maakt een praatje. Hij zou er wel een preek over kunnen schrijven. „Mensen denken vaak: dat wat ik niet kan zien, kan ik moeilijk geloven.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden