Kerkscheuring rampzalig voor anglicaanse homo's

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Het homohuwelijk dreigt een scheuring teweeg te brengen in de wereldwijde anglicaanse kerk. Aan aartsbisschop Justin Welby, geestelijk leider van alle anglicanen, de taak om de eenheid te bewaren en de verworven rechten van homo's te beschermen.

Topoverleg over de tweedeling tussen Afrikaanse en westerse kerkleiders spitst zich deze dagen toe op de klacht van Afrikaanse bisschoppen die grote moeite blijven houden met het homohuwelijk. In een enkele afdeling van de anglicaanse kerk, zoals de Amerikaanse, kunnen homo's trouwen.

Tegen de klacht van de Afrikaanse kerkleiders is in te brengen dat alle bisschoppen van deze kerk vrij zijn om te bepalen of homo's in dat bisdom wel of niet kunnen trouwen. Net zoals bisschoppen kunnen bepalen of er vrouwelijke priesters kunnen zijn.

Maar deze vrijheid, kenmerkend voor de buigzame structuur van de anglicaanse kerk, is voor een groot deel van de Afrikaanse bisschoppen niet genoeg. Vooral het homohuwelijk is voor hen een stap te ver. In hun ogen is homoseksualiteit zo'n grote zonde dat ze dreigen de anglicaanse kerk te verlaten wanneer die het homohuwelijk in principe blijft toestaan, zij het op slechts een enkele plaats.

Anglicaans kerkleider Justin Welby, zelf tegenstander van het homohuwelijk, probeerde met de relativerende opmerking dat een scheuring wel een mislukking betekent, maar geen ramp, een afscheiding te voorkomen.

Het bewaren van de eenheid ten koste van alles mag voor Welby geen doel op zichzelf zijn. Het onder dreiging van kerkscheuring terugdraaien van de rechten van homo's in de anglicaanse kerk is niet aan de orde. Nog altijd hebben vrouwen en homo's in deze kerk een zekere achterstelling. Er is genoeg te winnen als het gaat om gelijke rechten. Maar er speelt meer. Mochten de Afrikaanse bisschoppen zich afscheiden en hun eigen kerk beginnen, dan valt te vrezen voor de positie van homo's in landen als Oeganda, Nigeria of Rwanda. Als het om het bestrijden van de schending van de mensenrechten gaat heeft ook de anglicaanse kerk zichzelf een taak opgelegd. Dat betekent dat Justin Welby niet alleen voor de keuze staat om ofwel de eenheid te bewaren, ofwel pal te staan voor de verworven rechten van homoseksuele gelovigen.

Mocht zijn principiële keuze voor behoud van deze rechten tot een kerkscheuring leiden, dan betekent dit dat homo's in deze Afrikaanse bisdommen aan hun lot worden overgelaten.

Dat zou rampzalig zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden