Kerkgeschiedenis / Over paus JPII valt nog niet veel te zeggen

In het laatste hoofdstuk ontdekt de lezer de misleiding: het fraai geïllustreerde 'zojuist verschenen' boek over de geschiedenis van het christendom blijkt een -ongewijzigde- herdruk van ruim twintig jaar geleden. Hoewel niet geactualiseerd, is veel van de populair-wetenschappelijke inhoud toch de moeite waard.

door Pieter van der Ven

De kerkgeschiedenis duurt steeds korter, een eeuw is nog maar nauwelijks twintig jaar. Neem het rijk geïllustreerde 'The Christian World -A Social and Cultural History of Christianity', zojuist verschenen. Na wat vage vermoedens eerder komt de lezer er pas in het laatste hoofdstuk achter dat hij of zij eigenlijk in de maling is genomen.

Het boek oogt fraai, met zijn royale fullcolour afbeeldingen, de inhoud is degelijk populair-wetenschappelijk, maar het blijkt een ongewijzigde heruitgave uit 1981. Dat is een eeuw geleden. Het hoofdstuk 'Modernity and Change -Christianity in the contemporary world' aan het slot was tóen bij de tijd, nu is het onvoorstelbaar slappe ramsj.

Lees toch de kleine lettertjes voorin: eerste druk van toen, nu in Slovenië als paperback herdrukt. De auteurs nemen de geschiedenis van het christendom door tegen de verhelderende, niet zelden ontnuchterende achtergrond van de sociale, politieke en culturele ontwikkelingen, met als boodschap: de humanisering schrijdt voort.

Misschien krijgen de Puriteinen wat veel aandacht en de grote denkers uit filosofie en theologie te weinig. Maar dan nog is het best een boek om cadeau te geven of te krijgen, dat in geen boekenkast misstaat en waarvan de inhoud globaal tot de geestelijke bagage mag behoren van ieder die voor algemeen ontwikkeld wil doorgaan.

Maar wat een affront om het zetsel van toen maar weer in zijn geheel op de drukpers te kwakken. Had tenminste iemand een actueel laatste hoofdstuk laten maken.

'Christendom in de wereld van vandaag', heet het nu, maar het rept onbekommerd over basisgemeenten in Brazilië en dat Johannes Paulus II nog te kort regeert om er veel van te zeggen. Geen val van het communisme, niets over de rol van de islam, het geloof van de supermarkt, crisis in autoriteit, ethiek en God, postmoderniteit, restauratie.

In feite ontbreekt een behoorlijk artikel over de 20ste eeuw.

Misschien is dat niet erg. Erg is lukraak herdrukken van een 'actuele' weging van twintig jaar geleden. In de kerkgeschiedenis is al genoeg liefdeloosheid. Op dat terrein een mooi boek maken, eist liefdevolle zorg die zich verder uitstrekt dan tot de plaatjes.

The Christian World, door Geoffrey Barraclough (red.); Thames en Hudson, Londen: IBSN 0500283982, €38,10.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden