Kerkganger is maatschappelijk betrokken, maar geen dierenvriend

null Beeld ANP
Beeld ANP

Nederlandse kerkgangers zijn meer dan anderen begaan met het lot van hun medemens. Ze geven naar eigen zeggen vaker aan de voedselbank, doneren vaker aan armoedebestrijders en stemmen vaker op politieke partijen die in hun ogen 'opkomen voor gerechtigheid'.

Robin de Wever

De kerkganger maakt zich minder zorgen om het welzijn van dieren. Waar 22 procent van de Nederlanders dierenleed beschouwt als een misstand die snel moet worden aangepakt, is dat onder kerkgangers slechts 8 procent.

Dat claimt althans de christelijke organisatie Micha, die onderzoek deed onder bijna duizend personen. Over de belangrijkste misstand zouden kerkgangers (iedereen die zich beschouwt als regelmatig bezoeker van een kerk) en niet-kerkelijken het eens zijn: dat is kindermisbruik.

Kerkganger zegt soberder te leven
Kerkgangers mogen dan meer maatschappelijke betrokkenheid hechten, ze voegen lang niet allemaal de daad bij het woord. Van alle Nederlanders geeft 16 procent aan regelmatig te doneren aan een organisatie die opkomt voor armen en verdrukten, onder kerkgangers is dat 34 procent. Van de kerkgangers doet 16 procent vrijwilligerswerk, tegen 8 procent van de hele bevolking.

Vier op de vijf kerkgangers noemt aandacht voor onrecht en armoede een bijbelse opdracht. Concreet vertaalt zich dat naar soberder leven - iets wat ze vaker zeggen te doen dat de 'gemiddelde' Nederlander.

Ook het 'delen van de eigen rijkdom' is volgens Micha relatief populair - vooral onder evangelicalen en gereformeerden. De achterdocht jegens hulporganisaties is kleiner. Kerkgangers zijn gemiddeld minder bang dat gedoneerd geld niet goed wordt besteed of niet terechtkomt bij hen voor wie het is bedoeld.

Hoge rapportcijfers voor duurzaamheid en rechtvaardigheid
Over de kerkelijke aandacht voor duurzaamheid is er verdeeldheid. Velen zijn tevreden, een derde vindt dat er in preken en bij kerk-activiteiten (zeer) weinig aandacht voor is. Die groep bestaat vooral uit rooms-katholieken en evangelicalen.

De meest duurzame types zijn volgens Micha te vinden in de rooms-katholieke kerk en de Protestantse Kerk in Nederland, het grootste protestantse kerkverband.

Optimisme overheerst, ook in andere kerken. De kerkganger geeft zichzelf een 8 als rapportcijfer voor duurzaamheid. Voor rechtvaardigheid geeft hij zichzelf een 8,5. De gemiddelde Nederlander bijna even gul: die geeft zijn duurzaamheid een 7,7 en zijn rechtvaardigheid een 8,0.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden