Kerkennacht biedt voetbal op groot scherm

– Bezoekers van de ’kerkennacht’ ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de Stedelijke Raad van Kerken in Utrecht hoeven zaterdag niet bang te zijn dat zij de voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal missen.

De Utrechtse Bethelkerk opent ’s avonds rond half negen haar deuren voor voetballiefhebbers die de kwartfinale tussen Rusland en Oranje op een groot scherm kunnen volgen.

De christelijke gemeente Levend Water in Delft bood Oranjefans de afgelopen twee weken al gelegenheid om de voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal op het Europees Kampioenschap in Oostenrijk en Zwitserland op een groot scherm te volgen. Volgens voorganger David Koerts keken zo’n 75 fans, waarvan ongeveer twintig uit de eigen gemeente, in de kerk naar de wedstrijden.

In christelijke kring bestaat er niet alleen waardering voor de Oranjegekte die het voetbal opwekt. De reformatorische Eliëzer en Obadjaschool in Zwolle ontving meer dan twintig verontwaardigde e-mails, nadat de school een week geleden had verzocht de oranje versieringen te verwijderen uit de busjes waarmee de leerlingen worden vervoerd. Een aantal ouders stelde de oranje versierselen en het draaien van ’oranjemuziek’ niet op prijs.

Berichten daarover in de media leidden tot felle reacties. In hatelijke e-mails werden de Zwollenaren uitgemaakt voor ’gristenhonden’.

„Blijkbaar is iedereen heel tolerant, behalve als het om godsdienst gaat”, liet een beleidsmedewerker van de Eliëzer en Obadjaschool aan het Nederlands Dagblad weten. „Wij hebben niets tegen de kleur oranje. Ook heeft de school niets tegen voetbal. Het is vooral koning voetbal die nu veel levens beheerst.”

Voor bezoekers van de Utrechtse ’kerkennacht’ die niet van voetbal houden, is er voldoende keus. Op ruim twintig kerkelijke locaties in de stad is er een avondvullend programma met zang, dans, muziek en theater. Het idee voor een kerkennacht in deze vorm is overgewaaid uit Oostenrijk.

De ’Lange Nacht der Kirchen’ in Wenen, Salzburg en Graz trekt jaarlijks 180.000 bezoekers.

De Utrechtse kerkennacht valt samen met het veertigjarig jubileum van de Raad van Kerken in Nederland, dat morgen wordt gevierd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden