Kerkendagen wekken meer animo dan conciliair proces

Van een onzer verslaggeefsters

In de eerste fase van het conciliair proces in Nederland - 1987-1989 - lag de deelname van de plaatselijke kerken nog op 72 procent. De 2 000 gemeenten en parochies die de afgelopen drie jaar nog wel meededen, zijn gelijkelijk verdeeld over de kerken en regio's. Uitzonderingen vormen de hervormde kerk met 38 procent deelname - 8 procent beneden het gemiddelde - en de regio zuid, waar slechts 29 procent van de plaatselijke kerken deelnam.

Deze gegevens werden zaterdag op de tweede oecumenische Kerkendag bekendgemaakt door onderzoeker B. Schennink van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij deed in juli en augustus onderzoek onder de deelnemers aan de Kerkendag, die zich voor 15 juni al hadden aangemeld.

Uit zijn onderzoek blijkt ook dat het fenomeen Kerkendag aanslaat bij kerkmensen: meer dan 70 procent van de plaatselijke kerken in Nederland is enthousiast voorstander van een regelmatige Kerkendag. Van de 2 000 gemeenten en parochies die deelnemen aan het conciliair proces, was 78 procent op de Kerkendag vertegenwoordigd - en 40 procent van de gemeenten die zich afzijdig houden, ook.

Externe steun

Waarom is de afgelopen drie jaar meer dan een kwart (26 procent) van de kleine driekwart (72 procent) kerken, die eerder wel actief betrokken waren bij het conciliair proces, afgehaakt? Dat komt volgens Schennink doordat de kerkleden voor deze wereldvragen weinig belangstelling hebben en doordat de kerkleiding prioriteit geeft aan andere onderwerpen. Ook benadrukt hij in zijn rapport dat het gebrek aan externe steun voor gemeenten en parochies een belangrijke reden is geweest met activiteiten in het kader van het conciliair proces te stoppen.

Behoefte aan externe steun leeft ook sterk bij de ongeveer 1 800 gemeenten en parochies die na 'Amersfoort' willen doorgaan met activiteiten in verband met het conciliair proces. Uit Schenninks onderzoek blijkt dat 90 procent daarvan steun van de pastor/predikant en van de kerke- en parochieraad heel belangrijk vindt. Ongeveer 70 procent verwacht steun van het landelijke niveau - de landelijke organen van de lidkerken en de Raad van Kerken.

Petitie

Deze roep om meer steun werd zaterdag overgenomen door een initiatiefgroep van kerkmensen met verschillende geloofsachtergronden - o. a. Catharina Halkes, Anton Houtepen, Bert de Leede, Doreen Hazel en Herman Noordegraaf. Op hun initiatief werd onder de 18 000 deelnemers aan de tweede Kerkendag een handtekeningenactie gehouden ter ondersteuning van een petitie aan de Raad van Kerken. In deze petitie worden de Raad en zijn lidkerken opgeroepen door te gaan met het werk voor gerechtigheid, vrede en heelheid van de schepping, en de plaatselijke kerken en groepen structurele en inhoudelijke ondersteuning te bieden.

De verbreding van het kerkelijk draagvlak die de organisatie van de Kerkendag 1992 heeft nagestreefd, kan volgens Schenninks onderzoek rekenen op de instemming van maar liefst 94 procent van de deelnemers aan de Kerkendag. Coordinator van de Kerkendag Jan Gruiters zei daar zaterdag over: "De Kerkendag heeft de volle breedte van het kerkelijk spectrum willen aanspreken. U treft vandaag dan ook een bijna complete staalkaart van kerkelijk Nederland aan. Aanvankelijke aarzeling in de linkerflank is omgeslagen in enthousiasme en herkenning." En "afwijzing door de rechterflank heeft plaatsgemaakt voor kritische presentie en medewerking."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden