Kerken willen wel 'verbond', maar hoe is nog een vraag
Honderden christenen komen zaterdag bijeen tijdens de Nationale Synode in Dordrecht. Deze synode is geen kerkelijke vergadering, maar onderdeel van een serie bijeenkomsten die sinds 2010 wordt gehouden om de eenheid onder de christenen te bevorderen. Een van de organisatoren is predikant Willem van 't Spijker (58).
Wat is er eigenlijk mis met verschillen tussen christenen?
"Verschillen zijn niet zo erg. Wel is het erg dat christenen door alle verschillen uit elkaar zijn gegroeid. Als we de boodschap van het evangelie willen uitdragen, dan zeggen mensen van buiten: jullie zijn het zelf niet eens met elkaar eens!"
Wat hoopt u te bereiken?
"Uiteindelijk hopen we dat de Nederlandse protestantse kerken niet meer vrijblijvend naast elkaar bestaan, maar dat we met de Nationale Synode komen tot een verbond. Het is de bedoeling dat er nog een laatste bijeenkomst komt, in 2018 of 2019, waarop we dat presenteren."
Een verbond, wat bedoelt u daar mee?
"Het is nog een grote puzzel om dat vorm te geven. We denken er nog erg over na. Je kunt denken aan een verklaring dat de verschillende kerkgenootschappen elkaars predikanten toelaten op de kansel of dat leden van verschillende kerken bij elkaar aan het avondmaal mogen."
De bijeenkomsten zijn voor álle christenen, maar de deelnemers kwamen de vorige edities vooral uit behoudende kerken. Hoe komt dat?
"Ik vind het lastig om daar een antwoord op te geven. Kijk, wij zeggen dat de getuigenis van de kerken samenhangt met een getuigenis van Christus. Ga je de richting op van meer vrijzinnige christenen, dan gaat het toch over andere zaken. Het gaat dan bijvoorbeeld eerder over algemene zingeving. Begrijp me goed, het zijn nog steeds christenen, maar het is niet de bedoeling dat we een algemene zingevingsclub worden. We funderen ons heel nadrukkelijk op de belijdenisgeschriften van Nicea."
Ook jongeren waren de vorige keren zeldzaam. Zijn zij niet geïnteresseerd?
"Jongeren zijn er wel, maar het is een minderheid. Het zijn vooral grijze hoofden. Ouderen zijn opgegroeid in een wereld waarin de verschillen tussen de kerken belangrijk waren. Jongeren geloven op een heel andere manier. Ik merk het ook bij jongeren in mijn christelijk-gereformeerde kerk. Die willen wel geloven in de Heer, maar bij welke kerk, daarmee zijn ze niet meer mee bezig."
undefined