Kerken VS betalen realistische scènes over abortus en aids

ARVADA (AP) - Een homoseksuele man die aan aids lijdt ligt in een grafkist; een vrouw ondergaat een abortus en ligt onder een met bloed doordrenkte handdoek; een aan depressies lijdende tiener schiet zichzelf door het hoofd. De taferelen, die door echte acteurs worden uitgebeeld in een 'Hellehuis' in Arvada in de Amerikaanse staat Colorado, maken veel bezoekers misselijk.

In Arvada staat slechts een van de door kerken gesponsorde 'Hellehuizen' die sinds enige tijd in Amerika opduiken. De huizen passen in de aanloop naar Halloween, de avond voor Allerheiligen, waarop kinderen verkleed langs de huizen trekken en om snoep vragen. Halloween, dat in Ierland, Engeland en de Verenigde Staten wordt gevierd, is sinds jaar en dag een griezelfeest en daar speelt ook het 'Christelijk centrum voor overvloedig leven', een kerk van de Pinkstergemeente in Arvada, op in.

Veel mensen hadden donderdagavond een uur in de rij gestaan en 5 dollar betaald om de kerk binnen te komen. “Goed, maar te realistisch”, zo omschreef de 15-jarige Shaun Gonzales wat hij zojuist had gezien. “Ze drijven de spot met homo's en dat zouden ze niet moeten doen”, oordeelt een leeftijdgenoot. Gonzales heeft het over de scene waar een man met aids door de duivel wordt beschimpt. “Dit is de verschrikkelijke lichamelijke verwoesting die het gevolg is van zijn besluit om zo'n leven te leiden”, zegt satan. Matt Patrick, directeur van de adviesorganisatie Aids Project in het district Boulder, zegt dat kerken er verstandiger aan zouden doen mensen met de immuunziekte op te nemen in plaats van ze uit te stoten. Patrick vindt dat de kerken in de VS hun kop in het zand steken voor de ziekte aids.

Pastor Paul Veliquette, die het 'Hellehuis' in zijn kerk heeft ingericht, zegt slechts de boodschap te willen overbrengen dat mensen verantwoordelijk zijn voor hun eigen beslissingen. Maar veel bezoekers vinden dat hij te ver gaat. “Het is beangstigend en jaagt jongeren onnodig de stuipen op het lijf, in plaats van ze echt te informeren hoe aids en abortus voorkomen kunnen worden”, aldus Ellen Brilliant, woordvoerster van de adviesorganisatie voor geboortenregeling Planned Parenthood in Denver. Pastor Veliquette verzekert dat de aids-scene niet bedoeld is om homo's onderuit te halen en dat het bloederige abortustafereel vrouwen juist wijst op alternatieven: seksuele onthouding of adoptie. “In de kerk voelen wij mee met mensen die pijn hebben en lijden en wij willen uitbeelden wat er vandaag de dag gaande is”, zegt Veliquette.

Sommige inwoners van Arvada, een voorstad van Denver, zijn het vergaand met Veliquette eens. Patricia Murphy, die haar 24-jarige dochter Jodi mee naar het 'Hellehuis' nam, zegt dat de kerk tegenwoordig moet concurreren met Hollywood en de televisie. “Veel dingen sturen onze kinderen de verkeerde kant op. Dit laat hen de gevolgen van hun daden zien”, meent moeder Murphy.

Kinderen onder de twaalf jaar mogen niet binnen in het 'Hellehuis' in Arvada, waar de schokkende scènes nog tot en met dinsdag 31 oktober, Halloween, te zien zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden