Kerken vrezen chaos rond persoonsgegevens

GERRIT-JAN KLEINJAN en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Het gebeurt niet vaak dat kerken in het geweer komen tegen een besluit van de Tweede Kamer. Via onder meer Facebook en Twitter roepen de twee grootste kerkgenootschappen van Nederland hun leden op om bezwaar aan te tekenen tegen het plan om een einde te maken aan de automatische koppeling van de basisadministratie van de gemeente aan de kerkelijke administraties. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en de rooms-katholieke kerk (bij elkaar opgeteld hebben ze zo'n zes miljoen leden) hopen dat het voornemen sneuvelt.

"Dit zou kunnen leiden tot een chaos", zegt woordvoerder van Protestantse Kerk Marloes Nouwens. "Mensen geven hun verhuizing niet door aan de kerk." Nu krijgen kerken automatisch een melding als een lid verhuist of overlijdt. Daaraan komt in 2018 een einde.

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt onder aanvoering van D66 de regeling 'niet meer van deze tijd' en strijdig met de scheiding van kerk en staat. De tegenstanders (naast D66 zijn dat VVD, PvdA, SP, PVV, GroenLinks, 50Plus en enkele kleinere fracties) vinden het ook kwalijk dat inactieve kerkleden ongevraagd een welkomstbrief krijgen van hun kerk bij een verhuizing. "Als mensen het vervelend vinden om post te krijgen van de kerk, dan is een mailtje genoeg om het lidmaatschap op te zeggen", zegt Nouwens.

De kerken vrezen dat ze jaarlijks vele duizenden mensen uit het oog verliezen. Van de miljoenen leden is maar een gedeelte daadwerkelijk betrokken bij de kerk. Ieder jaar verhuist of overlijdt zo'n 20 procent van de kerkleden. Wordt de band tussen gemeente en kerk doorgesneden, dan kan het zijn dat iemand nog jaren na zijn dood post van zijn kerkelijke gemeente krijgt.

De Protestantse Kerk geeft op Facebook en op de website van de landelijke kerk heel precies instructies hoe de leden digitaal bezwaar kunnen maken tegen afschaffing van deze 'onmisbare service'. Hoe vaak hiervan al gebruik is gemaakt, is op dit moment nog niet bekend.

De kerk is niet de enige die specifieke informatie van de gemeente kan krijgen. Ook sportverenigingen en muziekgezelschappen kunnen dat. En ook de GGD en de NS vragen regelmatig persoonsgegevens op. Dat deze organisaties gebruik mogen maken van informatie uit de gemeentelijke basisadministratie vormt voor de Tweede Kamer geen probleem.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden