Kerken vol mededogen met Benno L.

REPORTAGE | Vrijwilligers zullen voor veiligheid rond L. zorgen. 'We hebben meer moeite met de demonstranten'

MONIC SLINGERLAND en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Op de lijst met vrijwilligers die de vrijgekomen pedoseksueel Benno L. willen begeleiden, staan na de zondagse kerkdienst van de Leidse studentenekklesia vier namen. Een ervan is van Pieter Kousemaker, als senior een vaste bezoeker van de kerkdiensten van de studentenekklesia. Familieleden van hem, met kleine kinderen, wonen in de wijk waar Benno L. nu woont. De zwemleraar die zijn straf heeft uitgezeten na misbruik van gehandicapte kinderen kan nu nauwelijks de deur uit. Nadat NRC het adres van Benno L. een week geleden onthulde staat bijna dagelijks een groep demonstranten in de buurt van het seniorenappartement.

De belangrijkste drijfveer van Kousemaker om zich op te geven? "Het gaat me om het realiseren van de combinatie van veiligheid voor de kinderen in de buurt en de nieuwe kans op een normaal leven voor degene die zijn straf heeft uitgezeten", zegt hij. "We moeten een persoon als Benno L. niet afserveren, hem niet aan zijn lot overlaten. Het is goed dat we als kerken laten zien wat dat betekent." Kousemaker begrijpt alleen niet waarom Benno L. een flat heeft gekregen vlakbij een kinderdagverblijf en een basisschool. "Een onhandige locatie."

Het initiatief om een vrijwilligersgroep te vormen rond Benno L. komt van de Leidse predikant Ad Alblas. Als voorzitter van de Raad van Kerken wil hij voorwaarden scheppen die moeten voorkomen dat de zwemleraar als opgejaagd wild steeds ander onderdak moet zoeken en geen nieuw bestaan kan opbouwen. Begeleiding door een vrijwilliger maakt de kans dat L. opnieuw de fout in gaat heel gering. Het project draagt daarom bij aan de veiligheid van Leiden. Ook de katholieke parochie in de buurt van de flat van Benno L. doet mee. Al meer dan dertig vrijwilligers, ook van buiten de kerken, hebben zich aangemeld, vertelt de predikant. Meer dan genoeg. De reclassering zal uit de aanmeldingen een keuze maken en voor een training zorgen.

Alblas zelf heeft toevallig net een vrije zondag. In zijn eigen Leidse binnenstadsgemeente in de Hooglandse kerk gaat daarom een andere predikant voor. Dominee Marjan Driessen heeft door de consternatie rond Benno L. haar preek deze week twee keer opnieuw moeten schrijven, vertelt ze.

In haar preek legt ze uit dat het in de lijn met de Bijbel is om mensen als Benno L. "niet als maatschappelijk afval te behandelen. De christelijke boodschap is dat recht het laatste woord heeft, niet wraak." Ze prijst de moed van burgemeester Lenferink die zijn lot heeft verbonden aan het gedrag van Benno L..

De gemeenteleden luisteren stil. Delen ze deze visie, of zouden ze liever willen dat de zedendelinquent ergens ver weg zou wonen? Tijdens de koffie na de kerkdienst zegt vaste bezoeker Jeanine Geijtenbeek dat predikant Ad Alblas haar steun heeft, en ook van bijna alle andere kerkgangers van de Leidse binnenstadsgemeente. Zelf heeft ze vier kinderen, al volwassen. Wat haar het meest raakt in de hele zaak is dat de zwemleraar nu hij zijn straf heeft uitgezeten "als een paria moet leven". Ze is er trots op dat haar kerk actief meewerkt aan de veiligheid rond Benno L.

Wat denken de kerkgangers van de demonstranten die Benno L. weg willen hebben? Jan Boersema (67), aan dezelfde koffietafel als Jeanine Geijtenbeek: "Met de mensen die protesteren hebben we eigenlijk meer moeite dan met Benno L.."

Teeven roemt moed Leidse burgemeester
Staatssecretaris Fred Teeven (justitie) voelt er niets voor om gemeenten aan te wijzen die vrijgekomen pedoseksuelen moeten opnemen. Het draagvlak is groter als lokale bestuurders er zelf achter staan, zei hij gisteren in het tv-programma 'Buitenhof'.

Teeven erkende dat het complex is om onderdak te vinden voor mensen als Benno L. Bij vier à vijf gemeenten werd tevergeefs aangeklopt, voordat de Leidse burgemeester Lenferink "deze moedige en verstandige beslissing" nam, aldus Teeven.

Enkele tientallen zedendeliquenten hebben zeker zoveel zorg nodig als Benno L . en zijn afhankelijk van zowel professionals als vrijwilligers die hen begeleiden om recidive te voorkomen.

Teeven toonde begrip voor burgers die zich zorgen maken over de huisvesting van de oud-zwemleraar in hun buurt. Zaterdag demonstreerden zo'n 200 mensen tegen zijn verblijf in Leiden met een tocht van het zwembad naar de seniorenflat waar hij woont.

De Bond van Wetsovertreders heeft bij de Raad voor de Journalistiek een klacht ingediend tegen NRC Handelsblad, die de woonplaats van L. bekendmaakte. De bond, die het opneemt voor (ex-)gedetineerden, wil een principiële uitspraak over hoever een medium mag gaan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden