Kerken trekken zich weinig aan van auteursrechten

Componisten en tekstdichters van kerkmuziek lopen op grote schaal inkomsten mis doordat kerken het auteursrecht schenden. Liederen waarop auteursrecht rust, worden zonder toestemming gekopieerd, per beamer geprojecteerd of op internet gezet.

Sinds de introductie van het nieuwe Liedboek voor de kerken, vorig jaar, is de auteursrechtenkwestie opnieuw actueel geworden. Kerken die liederen uit de bundel tijdens een dienst willen projecteren, moeten bij de uitgever daarvoor een abonnement afsluiten. Daarna kunnen de liedtekst en bladmuziek worden gedownload voor beamergebruik.

Maar een eenmaal gedownload lied laat zich gemakkelijk digitaal verder verspreiden - bijvoorbeeld als de liturgie op de website van de kerk wordt gezet. Kerkelijke gemeenten weten vaak niet dat ze daarvoor apart toestemming moeten vragen aan de componist en de tekstschrijver.

Ongeveer een derde van de protestantse kerken heeft een abonnement op het digitale Liedboek. Dat kost, afhankelijk van het aantal gemeenteleden, enkele honderden euro's per jaar. Menig gemeente is zo'n abonnement te duur. Dus worden teksten en muziek van internet geplukt, zonder toestemming van de auteurs.

Niemand handhaaft het auteursrecht. De uitgever van het Liedboek vindt het onbegonnen werk, en ook Buma/Stemra maakt er geen werk van, is de ervaring van musicus Jan Marten de Vries.

De Vries is met vier liederen vertegenwoordigd in het Liedboek. Hij speurt op internet naar illegaal gebruik van zijn werk. Treft hij dat aan, dat stuurt hij een nota. "Het is soms onmogelijk om mensen ervan te overtuigen dat het wettelijk verboden is om ongevraagd andermans materiaal te publiceren."

DE VERDIEPING 10|11

Betalen? Maar het is toch voor God?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden