Kerken profiteerden in 2008 van economische bloei

UTRECHT (ANP) - De kerken hebben vorig jaar van de economische bloei geprofiteerd. De inkomsten uit de jaarlijkse actie Kerkbalans zijn bij de twee grootste kerken ondanks een dalend ledental naar verwachting met bijna 2 procent gestegen.

ANP

Dat zei secretaris/penningmeester Emile Duijsens van de Interkerkelijke Commissie Geldwerving, die Kerkbalans organiseert, donderdag tegen de pers. In 2007 was de opbrengst van de actie voor het plaatselijk kerkenwerk bij de twee grootste kerken, de Rooms-Katholieke Kerk en de Protestantse Kerk in Nederland, eveneens 2 procent hoger dan het jaar daarvoor. De cijfers over 2008 zijn gebaseerd op cijfers van ruim een derde van de protestantse gemeenten en de helft van de rooms-katholieke parochies.

Kerkbalans wordt dit jaar in de week van 18 tot en met 25 januari gehouden. Voorzitter Dirk Bijl van de interkerkelijke commissie toonde zich bezorgd over de opbrengst van dit jaar. Ook de kerken zullen naar verwachting onder de krimpende economie lijden. Het ING Economisch Bureau heeft voorspeld dat ruim 30 procent van de Nederlandse bevolking het aantal en de hoogte van de giften aan goede doelen zal terugschroeven.

Daar komt volgens Bijl nog bij dat de kerken door het dalend ledental gedwongen zijn gemeenten en parochies samen te voegen. De zo vertrouwde eigen parochie of gemeente verschuift naar de achtergrond. Kerkleden voelen zich minder met hun kerk verbonden. Zij zijn daardoor minder geneigd geld voor het plaatselijk kerkenwerk uit te trekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden