Kerken niet enthousiast over interventie in Syrië

Israëlische soldaten tijdens een oefening op de Golanhoogte, in de buurt van de Syrische grens.Beeld getty

Als het aan de kerken ligt, houden de Verenigde Staten zich buiten de strijd in Syrië. Van de protestantse scriba Plaisier tot de Syrisch-katholieke patriarch: allen kiezen voor dialoog. Een overzicht.

Protestantse Kerk in Nederland: geen mandaat, wel risico's
'Weer begeeft het Westen zich in de richting van het Midden-Oosten', schrijft scriba (secretaris) Arjan Plaisier donderdag in zijn 'commentaar bij de tijd'. 'Amerika meent onafhankelijk van dit team al sluitende bewijzen te hebben dat het Assad-regime de schuldige partij is. Tot op heden is dit bewijs nog niet publiek geleverd. Als er dan sluitend bewijs is, waarom wordt dit niet getoond? Is er ooit niet een oorlog begonnen op grond van bewijs dat er niet bleek te zijn?'

'Ik vind het problematisch wanneer er actie wordt ondernomen zonder mandaat van de VN. Internationaal recht is een zinvolle leidraad als het gaat om oorlog, maar dat moet dan wel de kans krijgen.'

Plaisier maakt zich vooral zorgen over de gevolgen voor de Syrische bevolking. 'Die wordt nu al zwaar geterroriseerd. Door Assad, maar evenzeer en wellicht nog meer door allerlei groeperingen die de macht al ruiken'. Het militair steunen van rebellen zou wel eens nare bijwerkingen kunnen hebben, waarschuwt Plaisier.

Rk kerk: liever dialoog, want interventie kan leiden tot escalatie
De conflicten in Syrië kunnen niet worden opgelost door middel van 'confrontatie', waarschuwde paus Franciscus zondag. Hij ziet meer in onderhandelingen en dialoog. Wat hem betreft moet de internationale gemeenschap zich het lot van de Syriërs meer aantrekken.

Antoine Audo, de chaldeeuws-katholieke bisschop van Aleppo, benadrukte woensdag tijdens een interview op Radio Vaticaan dat militaire interventie grote risico's met zich meebrengt. 'Dat zal leiden tot een wereldoorlog', waarschuwde hij.

Kerk van Engeland: er is geen eenvoudige oplossing
Leidsman Justin Welby van de Kerk van Engeland, is minder fel gekant tegen ingrijpen. Toch heeft hij ook genoeg reserveringen. De Britse parlementariërs die donderdag stemmen over deelname aan een interventie moeten zich volgens hem afvragen of ze een duidelijk beeld hebben van de situatie in Syrië.

Ook een belangrijke vraag: moet je wel een land binnenvallen als je de gevolgen niet kunt overzien? Welby vermoedt dat de interventie gevolgen kan hebben voor 'de hele Arabische wereld en de hele moslimwereld'. Immers: in het Midden-Oosten is 'alles met elkaar verbonden'.

PKN-scriba Arjen Plaisier: 'Waarom wordt het bewijs niet getoond?Beeld PKN

Russisch-orthodoxe kerk: VS hangen de beul uit
De machtige Russisch-orthodoxe kerk ergert zich aan de 'totaal eenzijdige' aanpak van de Verenigde Staten. 'Net als in Irak gedragen de VS zich als een internationale beul', stelt woordvoerder Hilarion Alfeyev tegenover AsiaNews. 'Opnieuw zullen er duizenden levens worden geofferd op het altaar van een denkbeeldige democratie.'

Dat Alfeyev zich in zulke sterke bewoordingen uitlaat over het Westen komt niet als een verrassing. Zijn kerk heeft nauwe banden met het Kremlin en is doorgaans sterk pro-Poetin. Alfeyev vreest dat de VS indirect 'radicale extremisten' aan de macht zal helpen. Syrische christenen worden dan 'gijzelaars en de voornaamste slachtoffers'.

Syrisch-katholieke kerk: soennitische democratie is een illusie
Ook patriarch Youssef III Younan van de Syrisch-katholieke kerk (geen onderdeel van de rk kerk) vreest dat rebellen meer macht zullen krijgen. Veel Syrische christenen kiezen van oudsher de zijde van president Assad.

Het Westen heeft volgens de patriarch 'niet geprobeerd om te werken aan verzoening en dialoog, maar koos ervoor om rebellen te bewapenen'. Daardoor 'is het geweld toegenomen en zijn de relaties tussen soennieten en sjiieten verder verslechterd. Het Westen denkt dat de dictatuur kan worden vervangen door een soennitische regering - dat is een grote illusie.'

Woordvoerder Hilarion Alfeyev: 'De VS willen duizenden levens offeren op het altaar van een denkbeeldige democratie'.Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden