'Kerken lege bunkers door absurde brandweereisen'

UTRECHT - Vertegenwoordigers van de deelnemende kerken toonden zich gisteren bij het begin van hun jaarlijkse geldwervingsactie 'Kerkbalans' tevreden over het financiële resultaat over 2000. De inkomsten uit vrijwillige bijdragen, collecten en giften stegen met bijna 2 procent.

Van onze verslaggever

De dertigste Actie Kerkbalans brengt van 13 tot en met 27 januari tienduizenden vrijwilligers op de been. Om geld in te zamelen voor de lokale kerk bezoeken zij ruim 2,5 miljoen adressen.

In 2000 brachten de circa 7,8 miljoen leden van de rooms-katholieke kerk, de Samen-op-wegkerken en drie kleinere kerkgenootschappen in totaal 344,9 miljoen euro bijeen. Gelovigen van de Sow-kerken gaven 247 miljoen euro, de katholieken 105 miljoen. Met de bijdragen van hun leden kunnen de kerken de salarissen betalen van ongeveer 9500 mensen, ruim 5000 kerkgebouwen onderhouden en 1,65 miljoen kerkgangers ontvangen. Personeelskosten nemen bij de Sow-kerken ongeveer 60 procent in beslag, bij de rk kerk is dat 57 procent. Aan het instandhouden van kerkgebouwen besteedt de rk kerk 37 procent. Bij de Sow-kerken gaat een kwart van het geld daaraan op.

De kerken zijn bezorgd over de ontwikkeling van de salaris- en onderhoudskosten. Salarissen moeten gelijke tred houden met maatschappelijke ontwikkelingen om 'mensen met kwaliteit' te behouden. Mr. J. Klok, secretaris van de Interkerkelijke commissie geldwerving, verwacht 'moeilijke financiële tijden' door ingewikkelde en soms tegenstrijdige overheidsregelingen op het gebied van veiligheid. Na de rampen in Enschede en Volendam is de regelgeving aangescherpt, waarbij kerken ten onrechte over één kam worden geschoren met horeca-ondernemingen, theaters en discotheken. Dat leidt volgens Klok tot 'kostenverhogende absurditeiten'.

Die kostenstijgingen kunnen kerken in tegenstelling tot bedrijven niet doorberekenen in de prijs van geleverde diensten. ,,Als we niet oppassen worden kerkgebouwen bunkers en dreigen ze permanent leeg te staan. Niet door ontkerkelijking maar door het optreden van veiligheidsambtenaren.''

De trend dat minder gelovigen samen meer geld geven zette zich in 2000 voort. Vooral de leden van de Sow-kerken waren gulle gevers; per lid werd gemiddeld 93 euro afgedragen, een stijging ten opzichte van 1999 met 4,2 procent. De katholieken gaven gemiddeld 20 euro. Klok denkt dat in de bisdommen Roermond en Den Bosch de bijdragen nog kunnen stijgen door een betere organisatorische opzet van de geldwerving en een dringender appèl op de kerkleden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden