Kerken: kabinet laat vluchtelingen nog steeds in de kou staan

Het provisorische tentenkamp dat de uitgeprocedeerde vluchtelingen in Amsterdam maandag bouwden.Beeld anp

Het kabinet schiet bij de opvang van vluchtelingen nog steeds ernstig tekort. Beloften van verbetering zijn nog niet nagekomen, stelt de Raad van Kerken in een brief aan minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en zijn staatssecretaris Klaas Dijkhoff.

Volgens de Raad zet Nederland nog steeds vluchtelingen uit naar onveilige landen. Wie van oorlogsmisdaden verdacht wordt, zou nauwelijks de kans krijgen om te bewijzen dat hij onschuldig is. Ook de opvang van asielzoekers in detentiecentra geeft volgens de Raad geen pas. "Uitgeprocedeerde vluchtelingen krijgen dezelfde behandeling als criminelen", meent ze.

Wie zich bevindt in een asielprocedure, wordt volgens de Raad aan haar lot overgelaten. Daardoor moeten kerken en andere vrijwilligersorganisaties faciliteiten bieden die eigenlijk van de overheid zouden moeten komen, zoals onderwijs.

De Raad van Kerken, waarin alle grote en een aantal kleinere Nederlandse kerkgenootschappen zijn vertegenwoordigd, is niet de enige kerkelijke organisatie die zich verzet tegen het Nederlandse asielbeleid. De Protestantse Kerk in Nederland en de European Council of Churches dienden twee jaar geleden een klacht in over de staat bij de Raad van Europa.

Die oordeelde vervolgens dat Nederland internationale richtlijnen schond door uitgeprocedeerde asielzoekers op straat te zetten. De overheid moest hen voorzien in basisbehoeften: voedsel, kleding en onderdak. Dijkhoffs voorganger Fred Teeven beloofde kort voor die uitspraak al het asielbeleid 'humaner' te maken. Zo werden asielzoekers alleen nog vastgezet als ze niet meewerkten aan hun terugkeer. Wat betreft de kerken gaan die maatregelen dus niet ver genoeg.

Amsterdamse asielzoekers slapen nu in tenten
De bekendste afgewezen asielzoekers, 120 mensen die in Amsterdam bivakkeren, werden maandag gedwongen om hun verblijfplaats te verlaten. De Vluchtgarage, waarin ze anderhalf jaar verbleven, werd toen door de politie ontruimd.

Volgens de gemeente is de garage niet langer nodig, nu de asielzoekers gebruik kunnen maken van een nachtopvang, een zogenoemde 'bed-bad-brood-voorziening'. De asielzoekers verzetten zich tegen die opvang. Ze willen een structurele oplossing en een plaats om overdag te verblijven.

Het grootste deel van de groep heeft inmiddels letterlijk haar tenten opgeslagen in de Amsterdamse wijk De Pijp. Zo wil ze protesteren tegen het kabinetsbeleid. Omdat er te weinig tenten beschikbaar waren, sliep een aantal asielzoekers maandagnacht in de openlucht. De woordvoerder van de groep heeft inmiddels laten weten dat er gewerkt wordt aan stroom en een drinkwatervoorziening.

Beeld anp
Het maandag ingerichte tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden