Kerken in de Vinex

Trouw trekt door Nederland en test 'tempels' van velerlei soort. Vandaag: Kerk op IJburg, Amsterdam

Het eerste wat opvalt
De Binnenwaai is een onopvallende kerk. Er had in het gebouwtje net zo goed een consultatiebureau kunnen zitten. Of een eetcafé. Niet zo gek gedacht: voordat dominee Rob Visser een paar jaar geleden zijn intrek nam in de vinexkerk, was het een restaurant. Vinexkerk? Ja! Een vinexkerk, met zo te zien een gloednieuwe lessenaar met glimmend blauw kruis. IJburg is een nieuwbouwwijk, gebouwd op een kunstmatig eiland in het IJ, ooit bedacht voor ruim 45.000 inwoners.

Is het er druk?
Nee. Zo nu en dan druppelt er iemand binnen. Eerst een kopje koffie aan de bar, dan aanschuiven op een van de stoeltjes. Twee honden liggen ontspannen onderuitgezakt tussen de voeten van hun baasje. Uiteindelijk waaien er een stuk of dertig mensen binnen. Letterlijk. Op IJburg waait het namelijk altijd. "Het zijn zondags elke keer weer nieuwe gezichten", zegt een violiste die geregeld komt. Ze komt niet van het eiland, maar uit de Indische buurt. Ze zit er speciaal voor dominee Rob Visser, al is hij er nu niet.

Wie zitten er?
Voornamelijk buurtbewoners. Multiculti. Yuppen, gezinnen, stelletjes, eenzamen, een vrouw die op een filmster lijkt, een handjevol senioren en geen enkele adolescent. Wel flink wat jonge kinderen. Die kletsen zo nu en dan door de dienst heen en friemelen met hun werkje van de kindernevendienst tijdens het gebed. Een van de honden niest in een meditatief moment. Het is allemaal goed te horen: nieuwbouw geeft holle akoestiek.

De dominee
Pioniersdominee Rob Visser is op studieverlof. Lex Boot staat daarom op het rooster. Boot is predikant in Harderwijk en begeleidt en coacht predikanten en kerkelijk werkers. Hij gaat voor in het hele land. Hij is voor het eerst in De Binnenwaai. Hij trekt zijn toga aan in een glazen hokje aan de zijkant van de kerkzaalruimte. Aanvankelijk begint Boot de dienst - een klassieke dienst met bijbellezing, preek en gebed - nogal in de turbostand. Het houdt een meneer op de achterste rij niet wakker. Die doet tussen de gezangen door even een powernap. Pepermunt-geritsel ontbreekt.

Muziek
Er wordt gezongen, liederen uit 'Tussentijds' en een kinderliedje. Er is een pianist, een dwarsfluitist en een trompettist. Die werd 's ochtends nog snel even gecharterd. De pianist en trompettist spelen een prelude van Chopin. 'We zijn niet altijd met veel, maar er wordt altijd flink gezongen', zegt de violiste.

Reden om er niet naartoe te gaan
Voor wie van een klassieke dienst houdt, en van de veiligheid van een denominaal stramien en sociale structuur, is een viering in De Binnenwaai misschien te weinig gekaderd. Hier is de gelovige meer op zichzelf teruggeworpen. Dat kan ook best een beetje onzeker maken.

Reden om er naartoe te gaan
De losse opzet is tegelijkertijd ook de kracht van De Binnenwaai. Het is een toegankelijke kerk. Iedereen is welkom. Er wordt niets van je verwacht. Niet hoe je eruit hoort te zien, hoe je mee moet doen, hoe je moet geloven. Je hoeft er alleen maar te zijn.

Kerk op IJburg
Kerk op IJburg is een zogeheten pioniersplek van de Protestantse Kerk in Nederland. In totaal zijn er zes pioniersplekken in Nederland. De Binnenwaai bestaat sinds 2011. Dominee Rob Visser is de voorganger. Hij wil samen met de bewoners van IJburg kijken welke kerk het beste bij de Vinexwijk past. Visser noemt zich dan ook predikant-pionier. Nu zijn er nog iedere zondagmorgen protestantse en oecumenische diensten. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er vieringen voor alle gelovigen worden gehouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden