Kerken halen bijna 400 miljoen euro op

(Novum) - Vijf kerkgenootschappen, waaronder de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en het Rooms-Katholieke Kerkgenootschap in Nederland, hebben in 2005 bijna 385 miljoen euro opgehaald bij hun leden. Dat is ruim vier miljoen euro meer dan het jaar ervoor. Een groot deel van het geld komt voort uit de actie Kerkbalans, waarvan de cijfers donderdag werden gepresenteerd. Met deze jaarlijkse actie werven de kerken geld.

PKN haalde in 2005 het meeste geld op. De ongeveer twee miljoen leden brachten ruim 271 miljoen euro bijeen. Gemiddeld gaf een kerklid daarmee bijna 135 euro. Iets minder dan tien procent van de PKN-aanhangers gaf tussen de vier- en negenhonderd euro. De Rooms-Katholieke Kerk Nederland haalde gemiddeld 25,75 euro per kerklid op. Deze kerk telt 4,4 miljoen leden.

Hoewel het aantal kerkleden afneemt, zijn de inkomsten in 2005 verder gestegen. Maar de stijging is niet voldoende om de inflatie te compenseren. De secretaris van de Interkerkelijke Commissie Geldwerving wil de inkomsten dan ook vergroten door het uitbreiden van de achterban. Ook wil hij de relatie met de huidige gevers verdiepen om hen te stimuleren meer te geven. Ruim tweeduizend vrijwilligers moeten zich daarvoor inzetten.

Het geld wordt onder meer besteed aan de salarissen van onder anderen priesters en diakens. Ook moet het onderhoud van de kerken ervan worden betaald en de bijdragen aan dekenaat en bisdom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden