Kerken halen al elf miljoen op voor hongerend Afrika

Van een onzer verslaggevers

Daarmee haalt alleen kerkelijk Nederland al de helft van de 25 miljoen gulden die alle hulporganisaties vorig jaar inzamelden onder het motto 'Afrika sterft van de honger'. Een bewijs dat in elk geval de kerken niet 'Afrika-moe' zijn, zegt Jan Bouke Wijbrandi van de coordinerende Stichting Oecumenische Hulp (SOH).

In hoeverre dat ook voor de rest van de bevolking geldt, zal volgende week moeten blijken. Van 14 tot 21 juni houden de samenwerkende hulporganisaties van uiteenlopende signatuur een nationale actie voor Afrika. Ook SOH, Mensen in Nood en MEMISA, deelnemers aan de kerkelijke campagne, doen dan mee.

Helemaal een zijn de kerken niet in hun hulpbetoon aan Afrika. De stichting Tear Fund, een evangelisch hulp- en ontwikkelingsfonds dat zijn aanhang vooral vindt in evangelische en reformatorische kring en onder pinkstergroepen, hield, ook in mei, een eigen actie. De voorlopige opbrengst daarvan is nog niet berekend. Tear Fund vindt het meetbaar resultaat trouwens "minder belangrijk dan het feit dat mensen meedoen" , zegt stafmedewerkster Marianne Loggers.

En dan is er nog World Vision Nederland (WVN), een filiaal van een internationale, van oorsprong Amerikaanse organisatie met een vooral protestantse aanhang. WVN had zich wel willen aansluiten bij de campagne 'Honger in Afrika - Kerken helpen nu', maar was niet welkom in de kring van organisatoren, volgens WVN-directeur Anita Delhaas-van Dijk. Daar zat, vermoedt ze, de vrees achter dat de spoeling anders te dun zou worden. Dus begint WVN volgende week een eigen actie (giro 18 35 150). Die is vooral gericht op Mozambique, waar hongerigen in de provincie Tete naar een berekening van World Vision behoefte hebben aan 250 miljoen kilo graan.

Vervolg op pagina 3

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden