Kerken: armoede gaat nu ook de middenklasse treffen

Medewerkers van de voedselbank delen voedselpakketten uit voor de kerstdagen in de Morgensterkerk in Den Haag. Beeld ANP
Medewerkers van de voedselbank delen voedselpakketten uit voor de kerstdagen in de Morgensterkerk in Den Haag.Beeld ANP

Niet alleen Nederlanders met lage inkomens hebben het zwaar. Ook in de de middenklasse rukt armoede op, waarschuwen hulporganisaties van protestantse en katholieke kerken. De vraag naar hulp lijkt te stijgen.

Robin de Wever

In De Telegraaf spreken Kerk in Actie (van de Protestantse Kerk in Nederland), het Landelijk Katholiek Diaconaal Beraad, de Raad van kerken en organisatie Armekant/EVA hun zorgen uit over de maatregelen van het vorige en het huidige kabinet.

De organisaties hebben twijfels 'over de effecten van de huidige en toekomstige maatregelen'. 'Er is niets mis met solidariteit', stelt Carla van der Vlist van Kerk in Actie. 'Maar dan moeten de sterkste schouders wel sterk blijven.'

'Kleine ondernemers melden zich nu al'
'Modaal meldt zich nu al: zzp'ers en kleine ondernemers na een faillissement. Mensen die langdurig in de problemen zitten worden extra geraakt door alles wat er financieel op ze afkomt.' Over de effecten van het beleid van Rutte-II bestaat volgens Van der Vlist nog veel onduidelijkheid. 'We houden ons hart vast.'

Een kleinschalige peiling van de organisaties doet vermoeden dat de laatste tijd vaker beroep wordt gedaan op diaconieën (protestantse kerkelijke hulporganen) en parochies. In Eindhoven zou het aantal hulpvragen zijn gestegen met 10 procent, in Groningen en Den Haag tot 50 procent.

PKN-secretaris redelijk optimistisch
Scriba Arjan Plaisier van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is desondanks redelijk optimistisch over het nieuwe regeerakkoord. 'Er worden extra middelen vrijgemaakt voor armoedebeleid', schrijft hij in een commentaar op de website van de PKN.

'Ook kunnen kinderen van asielzoekers die hier al lang verblijven een verblijfsvergunning krijgen. Tegelijk is de versobering van de werkloosheidswet een hard gelag.' Wel zei hij zich zorgen te maken over de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking.

Kerken en christelijke hulporganisaties kantten zich al eerder tegen die bezuiniging. In maart riepen ze het toenmalige kabinet Rutte-I bij monde van hulporganisatie Micha op om niet te zeer te snijden. 'Het rijke Westen' kon de Derde Wereld volgens hen 'niet laten opdraaien voor de financiële crisis die het zelf heeft veroorzaakt'.

Het nationale overlegorgaan van de PKN, de synode, sprak zich in april ook uit tegen dergelijke bezuinigingen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden