Kerkelijke protestant is gulste donateur

Joop Bouma

amsterdam – De doorsneedonateur in Nederland is een vrijgezelle of gescheiden protestantse vrouw of man die elke zondag naar de kerk gaat en woonachtig is in Noord- of Zuid-Holland, Gelderland of Flevoland.

Dit profiel van de gemiddelde donateur is opgesteld na een onderzoek onder bijna 1700 gevers die elk kwartaal meedoen aan het Nederlandse Donateurspanel. Het panel, een initiatief van marketingbureau WWAV in Woerden, meet het vertrouwen in goede doelen.

Het donateurspanel bestaat vijf jaar. Uit de jongste meting blijkt het vertrouwen van donateurs in goede doelen nog steeds extreem laag is; veel lager dan het consumentenvertrouwen dat het Centraal Bureau voor de Statistiek meet.

Nederlanders zijn vaker negatief dan positief over goede doelen, stelt René Bekkers van de werkgroep Filantropische studies aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Vooral de aanhoudende berichten in de media over de hoge salarissen van directeuren van goede doelen speelt de branche parten, stelt hij. Het vertrouwen in de toezichthouder van de goede doelensector, het Centraal Bureau Fondsenwerving, is laag. „Als de filantropische sector er niet in slaagt het tijd in de publieke opinie te keren, zijn er zware tijden op komst.”

WWAV heeft een vergelijkende studie gemaakt van het geefgedrag in de VS en in Nederland. In Amerika peilt een groot bureau dat gespecialiseerd is in fondsenwerving al jaren trends in het geefgedrag. De vragen uit die peiling zijn voorgelegd aan deelnemers van het Nederlandse donateurspanel. Daaruit blijkt dat een derde van de Nederlanders in het afgelopen jaar 100 tot 249 euro heeft gegeven aan een goed doel. Ruwweg een derde gaf 1 tot 100 euro, een derde gaf 250 tot 1000 euro. Tien procent schonk meer dan 1000 euro.

Andere uitkomsten: hoe vaker mensen naar de kerk gaan, hoe vaker ze donateur zijn. Protestanten zijn vaker donateur dan katholieken. Vrijgezellen en gescheiden mensen zijn vaker donateurs dan gehuwden of weduwnaars en weduwen. Maar: gescheiden mensen geven de laagste bedragen. De hoogste bedragen komen van mensen die wel een partner hebben maar niet getrouwd zijn.

De peiling wijst uit dat gevers liever kleine dan grote organisaties steunen. Ook spreiden mensen hun giften het liefst over meerdere organisaties. Het afgelopen jaar hebben meer mensen geld aan noodhulp gegeven dan aan ontwikkelingshulp.

Volgens Fons van Rooij, eigenaar van WWAV, blijkt uit de vergelijkende studie dat donateurs ’oprechte aandacht’ verwachten van het goede doel. „Gebrek aan vertrouwen ontstaat vrijwel altijd door het ontbreken van dialoog – mensen willen gehoord worden. Goede doelen moeten weer luisteren en hun achterban betrekken bij de besluitvorming.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden