Kerkelijke geldinzamelaars erg blij met voorstellen van Wijn

“Dat komt heel goed uit“, zegt J.M.Chr. Klok over Wijns plannen.

Klok is voorzitter van het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken, dat de belangen van 21 kerkgenootschappen bij de overheid behartigt. Ook is Klok betrokken bij Kerkbalans, de jaarlijkse wervingsactie onder 7 miljoen aangesloten kerkleden. Die levert meer dan 280 miljoen op. “Maar dat bedrag is vrijwel helemaal opgebouwd uit bijdragen kleiner dan 4300 euro.“ Tot dat bedrag -uitgesmeerd over twee jaar- is geen belasting verschuldigd; de 8 procent betreft grotere giften.

Volgens een ruwe schatting van de SMRA in Delft, een kantoor dat onder meer voor 300 grotere protestantse gemeenten Kerkbalans uitvoert, kan de geldwervingsactie dankzij Wijns voorstel een miljoen euro aan belasting besparen.

Kerkinactie, hulpverleningsorganisatie voor kerkgenootschappen aangesloten bij de Raad van Kerken, schiet niet veel op met 'Wijn'. Vorig jaar kwam ongeveer 40 miljoen euro binnen. Kerkinactie droeg 28 000 euro schenkingsrecht af.

Het grootste voordeel behalen de kerken bij substantiële donaties door één persoon. Klok: “Dan moet u denken aan legaten en erfenissen. Elk van de 4000 parochies en gemeenten krijgt eens in de drie, vier jaar zo'n gift van, zeg, een ton. Dat betekent acht tot tien miljoen euro belasting op jaarbasis. Voor protestanten en rooms-katholieken is dat ongeveer fifty-fifty.“

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden