Kerkelijke fanmail op de deurmat

Na hun studie aan de Protestantse Theologische Universiteit zijn ze er klaar voor: een baan als dominee. Nu die geschikte kerkgemeente nog vinden. Trouw volgt drie theologen tijdens hun zoektocht naar werk.

Wat? Hulshorst? Even leek de wereld van de 15-jarige dochter van Hans van Rumpt in te storten. Daar gingen ze toch niet écht naartoe verhuizen? Toch wel. Theoloog Van Rumpt en zijn vrouw hadden het liever nog even geheim willen houden voor hun drie kinderen. Later, op een geschikt moment, zouden ze het vertellen. Maar ja, toen versprak Van Rumpt zich. "Ik ben de afgelopen weken met drie kerkgemeenten in gesprek geweest. Ze hadden alledrie een beroep op mij uitgebracht. Ik kon kiezen voor een predikantschap in Asperen, Maassluis, en in Hulshorst dus." Met het hele gezin ging hij de gemeenten langs om kennis te maken. Op de terugweg, in de auto, werden de ontmoetingen uitgebreid besproken.

"De kinderen waren op een gegeven moment wel klaar met die gesprekken. En dat begreep ik ook wel. Ze kregen elke keer dezelfde vraag: 'Zeker wel vervelend voor jullie, zo'n verhuizing?'"

Van Rumpt zucht. Na afloop van de kennismaking in Hulshorst hadden hij en zijn vrouw meteen een goed gevoel, zegt hij. "De nood was daar het hoogst, dachten we. 'Wij zitten te springen om iemand die ons wil helpen', zeiden ze. Echt met klem dus. Eigenlijk liet de hele gemeente blijken dat ik welkom was."

Stapels kaarten vielen op de deurmat van huize Van Rumpt. Kerkelijke fanmail. "De kerkleden lieten massaal weten dat ze mij graag als dominee wilden. Ze verwezen naar de kennismakingspreek die ik daar had gehouden. Erg bijzonder."

En nu? "Inpakken! Over twee weken staat de verhuiswagen voor de deur. We zullen in de pas opgeknapte pastorie gaan wonen. Mijn vrouw is bezig de dozen in te pakken, en ik mag ze van de trap sjouwen."

Zijn dochter begint er steeds meer vrede mee te krijgen, denkt hij. "We hebben beloofd dat haar vriendinnen af en toe een weekend mogen blijven logeren." Begin maart vindt zijn bevestigings- en intrededienst plaats. "Eindelijk is het zover. Het zal best moeilijk worden afscheid te nemen van Alblasserdam, en de kerk in Dirksland waar ik heb gewerkt. Maar boven alles verlang ik ernaar aan het werk te gaan in Gods Koninkrijk."

Petra de Nooy is inmiddels al een tijdje aan het werk. In Den Haag, waar ze bezig is een christelijke gemeenschap op te zetten. Jammer dat haar domineesdroom nog niet is uitgekomen?

"Nee", zegt ze. "Dat heb ik mijn ouders ook moeten uitleggen. Ze staan nu helemaal achter me hoor. Maar kijk, ik heb een paar maanden geleden contact gehad met twee kerkelijke gemeenten die interesse hadden getoond. Eigenlijk waren we al in vergevorderd stadium, we hebben een aantal interessante gesprekken gevoerd", vertelt De Nooy.

Toch besloot ze voor de aanbieding van de landelijke protestantse kerk te gaan. "Ik heb altijd al willen zoeken naar nieuwe vormen van kerk-zijn. Vormen die passen bij deze tijd. Ik denk daar graag over na. Op deze manier volg ik Jezus buiten de kerkmuren." En dus is ze de buurt ingetrokken. Op zoek naar medestanders. "Ik heb al met veel mensen in de buurt gepraat. Een aantal is ook daadwerkelijk geïnteresseerd. Ik ben benieuwd hoe zij een moderne kerkgemeenschap zouden vormgeven. Nu is het een kwestie van een groepje samenstellen zodat we ideeën kunnen uitwisselen, die we vervolgens samen in de praktijk gaan brengen." Ze zullen allereerst gezamenlijk de Bijbel induiken, legt De Nooy uit. En ze gaan in gebed. Maar goed, dat heeft nog even tijd nodig.

Intussen klust ze fanatiek in haar nieuwe huis in Laak. "De vorige bewoner was een roker. Ik heb alle muren moeten witten om de stank eruit te krijgen", vertelt ze. Verder moeten er nog wat plankjes opgehangen worden, en wat snoertjes worden weggewerkt. "Ik ben wel op m'n plek hier. Ik vind dat het allemaal wonderlijk is gelopen."

De derde theoloog, Lennart van Berkel, is al een tijd onder de pannen: hij is vorig jaar mei beroepen in Spijkenisse.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden