Kerkelijke excursie naar Israël is 'eenzijdig pro-Palestijns'

GERRIT-JAN KLEINJAN

Is een reis van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) naar Israël en de Palestijnse gebieden wel koosjer? Nee, zegt een groep kritische kerkleden, die zich heeft verenigd onder de naam 'Platform Appèl Kerk en Israël'. Volgens Marja van den Beld van het platform is de trip, die onder meer bedoeld is als studiereis voor predikanten en kerkelijk werkers, 'eenzijdig pro-palestijns'.

De kerk heeft de reis al vaker georganiseerd. In de maand mei staat de tocht opnieuw op het programma. Predikanten kunnen er studiepunten mee verdienen voor het verplichte nascholingsprogramma dat ze van de kerk moeten volgen. Van den Beld: "Het geheel is vooral gericht op de slachtofferpositie van de Palestijnen, waarbij de verantwoordelijkheid voor dit conflict eenzijdig bij Israël gelegd wordt."

Volgens de website van Kerk in Actie, de ontwikkelingsorganisatie van de kerk die de reis organiseert, vinden tijdens deze studiereis juist 'veel' ontmoetingen plaats 'met joden, moslims en christenen'. 'Om zo meer inzicht te krijgen in de impact van het conflict op het dagelijks leven van mensen, maar ook op de inzet van Israëliers en Palestijnen voor vrede en gerechtigheid', aldus de reclametekst van de kerk.

Van de evenwichtigheid die de kerk belooft, zegt Van den Beld, is in werkelijkheid helemaal niets te merken. Ze baseert haar oordeel op de ervaringen van drie leden van het platform, die de reis onlangs maakten. Hun bevindingen zijn reden om - na een paar jaar - aan de bel te trekken. Volgens de verontrusten komt het leed dat Joden ondervinden, niet aan de orde in het programma. Van den Beld: "Bijvoorbeeld in plaatsen als Sederot en Ashkelon, door de onophoudelijke raketbeschietingen vanuit Gaza." Dat is niet het enige wat er in de ogen van de drie waarnemers aan de reis schort, zegt Van den Beld. "Dat de legitieme staat Israël als nationaal tehuis van het Joodse volk al meer dan zestig jaar wordt bedreigd en aangevallen door de omringende Arabische en Iraanse machten, gelegitimeerd vanuit de islam, komt ook niet aan de orde."

In een reactie laat Kerk in Actie weten de kritiek niet te begrijpen. "Ik snap niet zo goed wat er zo eenzijdig aan onze reis is", zegt Feije Duim van Kerk in Actie. "We gaan juist met meerdere kanten in gesprek. Ook met kolonisten. Wat we doen valt binnen het beleid van de kerk."

Israël zorgt al jaren voor strijd in de PKN. Kerkleden van vooral behoudende signatuur scharen zich onvoorwaardelijk achter Israël, anderen vinden het belangrijk dat de kerk ook kijkt naar het lot van de Palestijnen. Duim is zich bewust van deze gevoeligheden. Daarom wil hij het 'Platform Appèl Kerk en Israël' niet beschuldigen van eenzijdigheid. Duim: "Onze taak is ook zorgen voor het gesprek over dit onderwerp in de Protestantse Kerk. Ik zie deze kritiek daarvan als een onderdeel."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden