Kerkelijk werkers trekken tarot-kaarten

In een tot New Age-centrum verbouwd nonnenklooster in Tilburg testten donderdag vijftig predikanten en andere pastoraal werkers hun intutie; ze deden geleide meditaties naar vorige levens en trokken tarotkaarten. Niet voor zichzelf, maar om te ontdekken wat de jeugd beweegt.

Het Brabants steunpunt jeugdwelzijn, ontstaan uit een fusie van kerkelijk en niet-kerkelijk jeugdwerk, had de dag georganiseerd. Feministisch theologe Marina van Dalen van de sectie levensbeschouwing : “Want er kwamen steeds meer vragen binnen van kerken en scholen als: 'Ze zitten de hele dag met pendels te spelen, wat moet ik daarmee? ' ”

Daarom kon je in workshops van tarotiste Beer Dries een kaart trekken. Dries: “Ik kan het niet uitleggen: je trekt de kaart die bij je past. Of het in de genen zit of in vorige levens weet ik niet. Het werkt gewoon en iedereen kan het leren.” Dries schudde de kaarten en een ieder trok de kaart die bij hem paste: onder veel gegiechel bezweken ze allemaal voor het beeld dat Dries voor hen schiep.

Een godsdienstlerares ziet bij de schooljeugd een ware rage van tarot-leggen en glaasje-draaien. Daarom is ze op de dag gekomen. “Hoe moet ik erop reageren”, vraagt ze zich af.

Zoektocht

Pastoraal jongerenwerkster Lia Hemel zou best iets met New Age willen doen. “Wat moeten we anders. De jongeren vinden het geweldig. En het is onze taak aan te sluiten bij hun vragen. Wij willen hen immers begeleiden op hun spirituele zoektocht.” Ze signaleert een tegenstelling met de kerkleiding. “Die vraagt op een gegeven moment: 'Wat heb je bereikt? ' En dan bedoelen ze of het me is gelukt de jeugd weer naar de kerk te krijgen. Dat is echter niet mijn doel. De kerk is helaas niet erg gecharmeerd van New Age.”

De bezoekers van deze dag zijn dat inmiddels wel. Bij Peter Kampschuur konden ze een spoedcursus 'Wie ben ik? ' volgen. De antwoorden luidden: “Ik ben genteresseerd in te veel dingen.” “Ik ben een vrouw met een full-time baan.” “Ik hunker naar een kerk waar het weer om de mensen gaat.” Het ego zit gevangen in rollen en zelfbedrog, legde Kampschuur vervolgens uit. Maar we zijn meer: “Als we afdalen in onszelf, ontdekken we dat het ego deel is van het hogere zelf, zoals een vinger deel is van een hand, en dat de hand weer een deel is van wat je God kunt noemen. Dat ervaren, daar gaat het om.”

Een onvermijdelijke vraag van een christelijke theoloog: “Is de hand nog meer? Zoals de Vader, die staat voor houvast, voor regels en beloften, voor een verhaal? ” Kampschuur: “Tja, dat moet je zelf maar uitzoeken.”

Kampschuur moet weinig hebben van New Age-methoden als astrologie of tarot of oefeningen in helderziendheid. “Dat is vaak alleen maar een manier om het buiten jezelf te zoeken, om je verantwoordelijkheid te ontlopen, om je ego te bevestigen. Als je kinderen op deze manier naar hun eigen identiteit laat zoeken, ontdekken ze alleen maar hun ego.”

Geexperimenteer

Tarotiste Dries moet evenmin iets hebben van het jeugdig geexperimenteer met zaken als tarot, astrologie of handlezen. “Dat is voor boven de achttien. Want kinderen nemen alles klakkeloos aan. Met de kaarten als smoes ontlopen ze hun verantwoordelijkheid. Of ze betrekken juist alles wat de kaarten zeggen op zichzelf, en dat maakt hen doodongelukkig.” Haar advies: “Zeg ze dat het een spelletje is, haal het magische eraf, en vertel dat het gecompliceerder is dan ze denken.”

Dat uitgerekend de New Age-workshop-leiders zich afzetten tegen het geexperimenteer van de jeugd, had de organisatie niet verwacht. De dag was namelijk georganiseerd ter gelegenheid van de presentatie van een boekje dat vol staat met New-Age-achtige werkvormen voor jeugdwerkers, zoals het raden en uitbeelden van elkaars sterrenbeeld en oefeningen in positief denken, waarbij je bij voorbeeld zoveel mogelijk positieve energie in het visioen van een mountainbike leert stoppen. De liefhebbers kunnen nog doorgaan met massage en hun telepathische vermogens testen.

Of wil je liever elkaars aura meten? “Aura's zijn een soort energievelden”, stelt het boekje. Om ze te meten heb je alleen twee ijzerdraadjes nodig en een hoop concentratie. “Bij sommigen zal de oefening lukken, bij anderen wellicht niet. Dit heeft op zich natuurlijk niets met beter of slechter te maken, enkel met een bepaalde gevoeligheid.” Is het bestaan van aura's dan toch een feit? Schrijfster Marina van Dalen: “We willen er niet over oordelen. Ons doel is aansluiten bij wat de jeugd gelooft.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden