'Kerkdienst tegen racisme, niet tegen Geert Wilders'

interview | PKN-voorzitter: Bijbeltekst over Samaritaanse vrouw is reactie die de kerk past

Morgenochtend is in de Haagse Kloosterkerk een speciale viering waarin meerdere kerkelijke groeperingen zich uitspreken tegen racisme. Aanleiding zijn de uitspraken van Geert Wilders op de verkiezingsavond. Vijf vragen aan predikant Karin van den Broeke, voorzitter van de Protestantse Kerk in Nederland. Zij leidt de dienst.

Eerder was de protestantse kerk voorzichtig als het ging om de veroordeling van populisme. Waarom dit keer toch actie?

"De vraag blijft natuurlijk altijd: wanneer sta je op? Voor ons is nu echt een grens bereikt. Dit is een nieuwe fase in de politiek die we niet willen. De polarisatie in de samenleving is nu nog sterker dan daarvoor. Dat we dit doen, betekent niet dat er bij ons geen discussie over is geweest. Er zijn ook mensen die vinden dat we onze agenda als kerk nu te veel door Wilders laten bepalen."

De kerkdienst is officieel niet tegen Wilders, maar tegen racisme. Waarom die terughoudendheid?

"Als de polariserende woorden op de verkiezingsavond niet geklonken hadden, dan was er natuurlijk geen reden geweest voor deze dienst. Dat lijkt me heel duidelijk. Tegelijkertijd willen we als kerk voorkomen dat we een hetze tegen Wilders voeren. Dat willen we onder geen beding."

Hoe ziet de viering eruit?

"Het is een dienst voor een inclusieve samenleving. Dat is wat de Bijbel ons leert. In ieder geval wordt er gepreekt over de Samaritaanse vrouw, een passage uit het evangelie van Johannes die nu op het gezamenlijke leesrooster van de kerken staat. Dat komt heel mooi uit. In die tekst ontstaat contact tussen Jezus en iemand uit een ander volk. Tegelijkertijd refereert het ook aan de barmhartige Samaritaan."

Is dit niet erg mild als weerwoord?

"Nee, ik denk dat we juist niet hetzelfde moeten doen als Wilders. Die stijl past helemaal niet bij de kerk. Ik vind de term anti-discriminatiedienst al haast te fel."

Wat zijn de reacties van kerkleden die PVV stemmen?

"We krijgen bezorgde mailtjes van kerkleden die de zorgen van de PVV delen. 'Zien jullie dan niet wat er gaande is in de samenleving', schrijven ze. Volgende week zal ik ze beantwoorden. Wat voor ons belangrijk is, is dit: wij zien dat er mensen zijn die problemen veroorzaken in de samenleving, maar we schrijven dat niet toe aan etniciteit. De kritiek komt trouwens van een minderheid. We krijgen ontzettend veel steunbetuigingen."

De viering in de Kloosterkerk in Den Haag is vanaf 11.30 uur rechtstreeks te zien op Nederland 2.

de Verdieping 10

Kerken kiezen tegenaanval

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden