Kerkdienst helpt jongeren tegen drugs

Onder het motto ’Kicken of Stikken?!’ houden kerken in het Drentse Hollandscheveld op 2 december een speciale drugsdienst. Kerkeraadslid Anton Koops helpt mee.

1

Hoe gaat de drugsdienst eruit zien?

„We willen ons vooral op jongeren richten. De kerkdienst zal dan ook een eigentijds karakter krijgen. Zo komt er een band spelen en wordt er passende muziek gekozen. De dienst begint om 19.00 uur, maar de deuren van de Hervormde Kerk gaan al een uur eerder open. Zo willen we zoveel mogelijk mensen de kerk in krijgen. Het zwaartepunt van de dienst komt te liggen op het verhaal van ervaringsdeskundige Niki Mannot, een ex-verslaafde die vertelt wat cocaïnegebruik met hem heeft gedaan. Na de dienst kunnen de kerkgangers met hem en met elkaar in gesprek gaan.”

2

Jullie willen jongeren van de drugs afhouden. Is dat een taak van de kerk?

„We moeten er natuurlijk niet wekelijks mee bezig zijn, maar we willen wel een duidelijk signaal afgeven. In het voorjaar kwamen bij ons geluiden binnen van bezorgde ouders over een toenemend gebruik én aanbod van drugs. Zodoende hebben de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente besloten om hier gezamenlijk veel aandacht aan te besteden. We hebben toch een zekere verantwoordelijkheid. Zo houden we niet alleen een drugsdienst, maar besteden we ook in de catechisatie aandacht aan verslaving. Daarnaast hebben we de hulp ingeroepen van de stichting Voorkom, die voorlichting gaat geven op de protestants-christelijke en reformatorische basisscholen.”

3

Op de basisschool zijn kinderen daar toch nog helemaal niet mee bezig?

„Wij hebben gemerkt dat kinderen in dit dorp al in groep 7 en 8 in aanraking komen met drugs. Het begint met softdrugs, maar daarna komen al snel andere middelen om de hoek kijken. We hebben veel verontrustende geluiden gehoord van ouders. Drugs zijn gewoon heel gemakkelijk verkrijgbaar hier.”

4

Hebben de kerken voldoende kennis in huis ?

„We zijn natuurlijk geen deskundigen. Maar als er jongeren om hulp vragen, dan zullen we ze zeker doorverwijzen. We willen hiermee vooral een signaal afgeven aan de overheid. Die focust op drugsoverlast, terwijl ze niets doet aan het drugsgebruik. Voor ons is bijvoorbeeld ook het gezondheidsaspect erg belangrijk.”

5

Verwacht u volle banken?

„We willen in eerste instantie de jongeren uit onze eigen gemeente waarschuwen. Vooral jongeren die denken te weten wat drugs zijn, én hun ouders, zijn van harte welkom. Maar ook uit naburige dorpen is de belangstelling enorm. Deze problemen spelen dus ook elders. Het zal me niets verbazen als het een landelijk trend is. Zoals het er nu uitziet, komt de kerk dus zeker vol.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden