Update

Kerk wil breken met dominee die bestaan Jezus ontkent

Dominee Edward van der Kaaij Beeld Bram Petraeus
Dominee Edward van der KaaijBeeld Bram Petraeus

De Nijkerkse predikant die het bestaan van Jezus ontkent is niet langer welkom in zijn kerk. De kerkenraad van de Vredeskerk vindt dat samenwerking met Edward van der Kaaij 'op grond van oplopende spanningen niet meer mogelijk is'. Het regionaal kerkelijk bestuur, de classis, moet nu beslissen of die hem op non-actief wil stellen.

Van der Kaaij raakte vorige maand in opspraak vanwege zijn boek 'De ongemakkelijke waarheid van het christendom'. Daarin gaat hij in tegen heersende opvattingen over Jezus en stelt hij dat Jezus nooit op aarde heeft rondgelopen. Alle elementen van het bijbelse verhaal zouden gebaseerd zijn op mythes uit het oude Egypte.

Het boek streek sommigen binnen zijn kerkgenootschap, de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), stevig tegen de haren in. Zo riep de orthodoxe flank van de PKN, de Gereformeerde Bond, vorige maand op tot een tuchtprocedure. Volgens de Bond verkondigt Van der Kaaij een dwaalleer. In januari werd hij als predikant al geweigerd in een interkerkelijke dienst.

'Van der Kaaijs ideeën drijven onze gemeenschap uiteen'
"De inhoud en strekking van het boek hebben velen diep in het geloof geraakt en hebben uiteenlopende reacties uitgelokt", stelt de kerkenraad nu in een persbericht. De gemeente van de Vredeskerk zou niet sterk genoeg zijn 'om de conclusies en de gevolgen van de publicatie van dominee Van der Kaaij te dragen'.

"Zij vormen een bedreiging voor de eenheid en drijven onze gemeente uiteen", stelt de kerkenraad. "Ondanks uitvoerige communicatie met dominee Van der Kaaij zijn wij er niet in geslaagd elkaar te vinden en hebben wij met grote spijt moeten vaststellen, dat er een onwerkbare situatie is ontstaan."

'Je doet toch ook niet alsof Roodkapje historisch is?'
Na het lezen over Jezus' vermeende mythische achtergrond kon Van der Kaaij het orthodoxe verhaal niet meer prediken, vertelde hij vorige maand in Trouw. "Als Jezus niet heeft bestaan en je blijft toch doen alsof, dan loop je jezelf steeds in de weg als predikant. Want mensen hebben toch een historische figuur voor ogen die allerlei kunstjes doet. (...) Je doet toch ook niet alsof Roodkapje een historisch verhaal is?"

De secretaris van de PKN, scriba Arjan Plaisier, liet onlangs weten dat hij geen voorstander is van zware kerkelijke tucht. Op de website van de PKN wees hij naar de apostel Paulus: die zette mensen ook niet de kerk uit bij hoog oplopende theologische twisten. Plaisier: "Waarom hij dat niet deed? Misschien omdat je dan kan blijven gooien. Het eind is zoek." De landelijke staf van de kerk heeft echter geen zeggenschap over dit soort lokale kwesties.

Van der Kaaij was woensdagmiddag niet in de gelegenheid om commentaar te geven. De kerkenraad heeft hem een spreekverbod van 48 uur opgelegd, en daar houdt hij zich aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden