Kerk wenst dominee met actieve partner

Mag je van de partner van een dominee verwachten dat hij of zij vrijwilligerswerk doet? In Hazerswoude vinden ze van wel.

De profielschets voor een nieuwe predikant voor de Protestantse Gemeente in Hazerswoude is duidelijk: ze zoeken er een ’echtgeno(o)t(e) die zichtbaar meeleeft’, aldus de advertentie in Kerkinformatie, blad van de Protestantse Kerk in Nederland

Kerkeraadsvoorzitter R. Hagendoorn uit Hazerswoude is duidelijk. „Dit is een dorpsgemeenschap, waarin de gemeenteleden vaak allebei werken. Ze doen dan ook beiden vrijwilligerswerk. Dat verwachten we ook van de domineespartner. Een dominee met een onzichtbare partner, een die zegt: da’s jouw beroep, maar ik heb er niks mee – dat vinden we hier niet prettig.”

Een medewerker van de Bond van Nederlandse predikanten laat weten dat men bij de bond nog nooit eerder zo’n tekst in een profielschets heeft gezien.

Oud-gemeentepredikant Bernard Baakman, nu pastor in Bartimeus Sonneheerdt in Doorn, volgt de vacatures in de Protestantse Kerk nauwgezet. Hij vindt de tekst ’een verontrustende primeur’. Het is voor een dominee en partner al een hele toer om in een dorp „de balans te vinden in beschikbaarheid, elkaar, werk in de gemeente, kinderen, familie, en dat alles met een eenvoudig inkomen. Waar bemoeit de beroepingscommissie zich mee?”

„Vaak leven er verwachtingen rond de predikantspartner”, zegt domineesvrouw A. Holverda-Mulder uit Balkbrug van predikantsvrouwengroep ’Prisma’. „Dan vind ik het wel eerlijk dat meteen maar in de advertentie te zetten. Kan een geïnteresseerde meteen denken: dat is niets voor mij.”

De Hazerswoudse annonce noemt Holverda ’wel een beetje uit de tijd’. „Je mag niet van de partner eisen dat ze vrijwilligerswerk doet. Geen ’twee voor de prijs van één’. Maar ik vind dat je als partner wel meelevend moet zijn.”

Kerkeraadsvoorzitter Hagendoorn zegt dat zijn kerk ervaring heeft met wel en niet meelevende predikantspartners. De les: meelevend (’nee, twee voor de prijs van één hoeft helemaal niet’) ligt in Hazerswoude een stuk beter dan de afwezige echtgenote.

Volgens Baakman, voorheen gemeentepredikant, rekenen de Hazerswouders zich te snel rijk – alsof een zichtbaar meelevende partner garantie biedt op een betere dominee. Hij vindt de profielschets „niet alleen ouderwets, maar ook onzinnig en zelfs grensoverschrijdend.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden