Kerk weert predikant die ontkent dat Jezus bestond

'Zijn opvatting drijft onze gemeente uiteen', luidt het oordeel 0ver dominee Van der Kaaij

De Nijkerkse predikant Edward van der Kaaij, die beweert dat Jezus nooit heeft bestaan, is niet meer welkom in zijn kerk.

Volgens de kerkeraad van de Vredeskerk heeft Van der Kaaij met zijn opvattingen 'velen diep in het geloof geraakt' en is er een 'onwerkbare situatie' ontstaan. De uitspraken van de predikant zouden tweespalt zaaien in de kerk. "Ze vormen een bedreiging voor de eenheid en drijven onze gemeente uiteen", aldus een communiqué van de kerkeraad, die niet telefonisch wenst te reageren. De kerkeraad bracht het nieuws gisteren naar buiten, maar besloot maandag al dat verdere samenwerking met Van der Kaaij 'op grond van oplopende spanningen in de - gemeente' niet mogelijk is. Bij de regionale kerkvergadering (classis) is een verzoek ingediend om de predikant voorlopig op non-actief te stellen.

In het boek 'De ongemakkelijke waarheid van het christendom' zet Van der Kaaij uiteen dat Jezus geen historisch persoon is maar een fictieve figuur die ontleend is aan Egyptische mythen. Hoewel deze publicatie vorig jaar al verscheen, leidde het pas recent tot verontwaardiging in de protestantse gemeente in Nijkerk en daarbuiten. Zo werd hem in januari de toegang geweigerd tot de kansel bij een interkerkelijke viering in zijn woonplaats.

De kwestie kreeg landelijke proporties toen de Gereformeerde Bond, de rechterflank in de protestantse kerk, de opvattingen van Van der Kaaij een 'dwaalleer' noemde en zich afvroeg 'hoe de tucht gestalte krijgt, als dwaalleer de fundamenten van de kerk probeert aan te tasten.' Ook de landelijk secretaris Arjan Plaisier van de protestantse kerk keerde zich tegen Van der Kaaij. "Jezus Christus hing niet aan een mythisch kruis. Hij hing aan een echt kruis", aldus Plaisier.

Afgelopen zondag preekte Van der Kaaij na een vakantieperiode voor het eerst weer in zijn kerk. "Ik werd overweldigd door de complimenten", laat Van der Kaaij weten, die denkt dat een fors deel van de kerkgangers nog steeds achter hem staat.

Van der Kaaij wil verder pas vanmiddag inhoudelijk reageren. De kerkeraad heeft hem verzocht niets te zeggen over de kwestie tot dan, zodat de raad de kerkleden als eerste kan informeren.

"In wezen is mij een totaal spreekverbod opgelegd", aldus Van der Kaaij. "In het belang van de gemeente houd ik me eraan. Maar ik vind het verbazingwekkend dat de landelijke pers eerder wordt ingelicht dan mijn eigen gemeente."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden