Kerk voor atheïsten krijgt navolging in VS en Australië

Sanderson Jones in een YouTube-filmpje over The Sunday Assembly. Beeld YouTube
Sanderson Jones in een YouTube-filmpje over The Sunday Assembly.Beeld YouTube

De 'kerk voor atheïsten' gaat internationaal. Het idee van levensbeschouwelijke bijeenkomsten voor ongelovigen slaat aan, vertellen de Londense comedians die de zogeheten Sunday Assembly begonnen op hun website. Ook in Melbourne, New York en de Britse stad Exeter zijn nu 'diensten voor goddelozen'.

Robin de Wever

Sanderson Jones en Pippa Evans openden het eerste filiaal afgelopen januari in Londen. Sindsdien komen ze iedere twee weken met enkele tientallen tot honderden gelijkgestemden samen om te zingen en te luisteren naar een seculiere 'preek'.

Het concept maakt gebruik van 'het goede dat religie te bieden heeft', zoals gemeenschapszin, vertelde Jones in januari. Het zou zonde zijn als atheïsten daar enkel van af zouden zien 'omdat ze andere theologische inzichten hebben'. De comedians waren niet de eerste die op het idee van een seculiere kerk kwamen; filosoof Alain de Botton organiseert al enkele jaren vergelijkbare bijeenkomsten.

Geen kerkelijke hiërarchie
De recentelijk opgerichte Amerikaanse en Australische atheïstenkerken zijn geen filialen: enthousiaste ongelovigen kunnen hun eigen gemeenschap beginnen en staan niet onder supervisie van Jones en Evans.

Kerkstichters moeten enkel rekening houden met een aantal voorschriften. Een stille reflectie is verplicht, net als drie (positieve, 'niet-beledigende') gezangen. Toegang moet gratis zijn, en iedere nieuwe kerk moet vooraf toestemming vragen om zijn deuren te openen. En als er sprake is van 'domme hoedjes', 'wapperende jurken' en 'kinderoffers' doe je duidelijk iets fout.

Volgende maand beginnen de Londenaren aan een toer door Engeland, Australië en de Verenigde Staten:

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden