Kerk verbiedt castratie al eeuwen

null Beeld anp
Beeld anp

Artsen en geestelijken overtraden de wet, de regels van de kerk en de ethische beroepscode toen ze in in 1956 een twintigjarige jongen lieten castreren om hem van zijn vermeende homoseksualiteit af te helpen. Dat zegt Peter Nissen, hoogleraar cultuurgeschiedenis van de religiositeit aan de Radboud Universiteit.

Van onze verslaggever

Hij reageert op een artikel dat zaterdag verscheen in NRC Handelsblad over Henk Heithuis, een voogdijkind dat in de jaren vijftig in een katholieke instelling in Harreveld werd misbruikt. Hij kaartte het aan, maar werd weggestopt in een inrichting en gecastreerd omdat hij homoseksueel zou zijn. Een jaar later kwam hij om het leven bij een auto-ongeluk.

"Ongelooflijk dat dit kon gebeuren", zegt Nissen. "Want al in de zestiende eeuw heeft paus Sixtus V castratie verboden omdat het de integriteit van het door God gegeven lichaam aantast. Natuurlijk, er waren koren met gecastreerde jongens. Maar de kerk mocht volgens de eigen regels voor dat doel niet castreren."

Dat de artsen in het katholieke St. Joseph Ziekenhuis in Veghel (sinds 2000 Ziekenhuis Bernhoven) tot de operatie overgingen noemt Nissen 'onbestaanbaar'. Hij wijst erop dat castratie weliswaar voorkwam, maar dat het verboden was de ingreep op minderjarigen uit te voeren. Omdat die grens in Nederland in 1988 verschoof van 21 naar 18 jaar, was het in 1956 dus verboden om de toen 20-jarige Heithuis te castreren.

"Er was wel discussie over de vraag of het middel moest kunnen als zo'n jongen een zedendelinquent dreigde te worden. Maar daarvan was hier geen sprake. Heithuis moest gestraft worden omdat hij aan de bel trok. Ik kan me niet voorstellen dat artsen dit graag deden. Het was een katholiek ziekenhuis, maar daarmee is niet gezegd dat zij hiermee instemden. Er moet zware druk op hen uitgeoefend zijn."

De opstelling van de commissie-Deetman, die onderzoek deed naar misbruik in de rk kerk, noemt Nissen 'zwak'. Hoewel de kwestie bekend was, staat er niets over in hun in december gepresenteerde rapport.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden