Kerk van Engeland en Afrikaanse kerken gaan mogelijk 'uit elkaar'

Aartsbisschop van Canterbury Justin Welby.Beeld afp

Ruim twee decennia hebben ze geprobeerd de boel bij elkaar te houden, maar nu geeft hun leider het op. De Kerk van Engeland en haar Afrikaanse zusterkerken denken zo anders over zaken als homoseksualiteit, dat ze wat betreft aartsbisschop van Canterbury Justin Welby beter uit elkaar kunnen gaan.

Dat stelt The Guardian op basis van bronnen binnen het aartsbisschoppelijk paleis. Welby heeft alle 38 primaten (hoogste geestelijken van nationale kerken) uitgenodigd voor een bijeenkomst in januari. Volgens de krant gaat hij daar een radicaal voorstel doen: de kerken moeten niet langer één gemeenschap vormen, maar een verzameling losse kerken onder één paraplu worden.

Welby heeft zich er nog niet over uitgelaten, maar laat wel weten dat hij plannen in die richting heeft. Op zijn website schrijft hij dat hij 'met een frisse blik wil kijken naar de manier waarop de anglicaanse gemeenschap samenwerkt, met name als primaten'. Dat is nodig met het oog op 'ontwikkelingen in het verleden'.

De Kerk van Engeland, die in de zestiende eeuw ontstond toen Britse katholieken zich afscheidden van Rome, vaart al decennialang een relatief progressieve koers. Vrouwen kunnen er priester en bisschop worden. Twee jaar geleden ging de deur open voor homo's: ook zij kunnen bisschop worden, mits ze celibatair leven.

De anglicaanse kerken in Afrika willen niets weten van zulke veranderingen en staan veelal kritisch tegenover alle vormen van homo-emancipatie. De anglicanen in Oeganda steunen zelfs de strenge homowetten in dat land, die homoseks met executie bestraffen

Anglicanen hebben wat speelruimte
Tot op zekere hoogte is diversiteit geen probleem. Nationale kerken genieten een zekere autonomie en hoeven niet altijd in de pas te lopen met Welby. Ze hebben dus meer speelruimte dan bijvoorbeeld rooms-katholieke gemeenschappen, want die moeten altijd gehoorzamen aan het Vaticaan. Maar de kloof tussen Afrika en Europa is de afgelopen jaren wel erg groot geworden.

Toen de Kerk van Engeland vorig jaar besloot om homo's toe te laten tot het bisschopsambt, repte de Oegandese kerk van 'een duidelijke breuk met het evangelie dat ons leven, licht en hoop bracht'. De Nigeriaanse aartsbisschop Nicholas Okoh sprak de verwachting uit dat het 'alle hoop op herstel en verzoening in de gemeenschap zou kunnen verscheuren'.

Als de geluiden uit het aartsbisschoppelijk paleis kloppen, dan komt die voorspelling dus min of meer uit. Welby wil volgens The Guardian dat de nationale nationale kerken meer hun eigen koers gaan varen. Hij zou zelf de verbindende schakel worden: alle kerken blijven 'gelinkt' met de aartsbisschop van Canterbury.

"De verschillen tussen onze maatschappijen en culturen en de snelheid waarmee noordelijke landen veranderen, kunnen ervoor zorgen dat we als christenen verdeeld raken", stelt hij in de uitnodiging aan de primaten. "Een 21e-eeuwse anglicaanse familie moet ruimte bieden voor diepe onenigheid en zelfs wederzijdse kritiek, zo lang we samen maar trouw blijven aan de openbaringen van Jezus Christus."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden