Kerk van een dimensie moet ruimer, hoger, breder, dieper

Van een medewerker UTRECHT - In de huidige cultuur van oppervlakkigheid en individualisme is een fundamentele vernieuwing nodig. De kerk kan daarbij alleen een belangrijke rol spelen, als zijzelf ook wordt vernieuwd. Dit zei de Amsterdamse studentenpredikant ds. Rootmensen zaterdag in Utrecht.

Volgens Rootmensen leven we in een cultuur die aan alle kanten is afgeplat. In ons eendimensionale wereldbeeld is geen plaats meer voor de breedte-dimensie van gerechtigheid en verbondenheid, de lengte-dimensie van besef van het verleden en verwachtingen voor de toekomst, de hoogte-dimensie van verwondering en waarheid en de diepte-dimensie van medelijden en zingeving. Rootmensen: “We zijn teruggeworpen op ons zelf, we hebben van de nood van het individualisme een deugd gemaakt”. We lijden aan ruimtevrees, aldus de predikant: “Wil het nog iets worden, dan moeten we weer ruimte ervaren”.

Het evangelie biedt die. “Geloven is in de ruimte gesteld worden, met vrees en beven onderweg gaan”. De huidige kerkelijke praktijk biedt die ruimte helaas niet altijd, zegt Rootmensen: “We hebben het evangelie ingeruild voor verkerkelijking, verburgerlijking, verdogmatisering en verideologisering”. Het is behelpen met de kerk, weet hij: “Maar ondanks alles hebben we haar nodig, als een oase in de woestijn, een ruimte om op adem de komen en toegerust te worden tot de strijd tegen het onrecht, een plek van bemoediging en blikverruiming en een ruimte waar de afgoden ontmaskerd worden.

Rootmensen sprak zaterdag op een ontmoetingsdag van het Landelijk Missionair Collectief (LMC), een “cultureel ongehoorzame” kerkelijke beweging, die zich verzet tegen het “materialistisch en gemakzuchtig denken en leven” in het Westen en die vanuit het geloof de samenlevingsstucturen wil veranderingen.

Voorzitter L. Kranendonk pleitte voor de oprichting van een landelijk coordinatiepunt, waar kerkelijke actiegroepen hun bijeenkomsten kunnen melden. Dit is volgens hem dringend noodzakelijk omdat deze groepen met min of meer dezelfde achterban hun bijeenkomsten regelmatig op dezelfde datum plannen, wat de belangstelling niet ten goede komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden