Kerk schorst priester na homohuwelijk

AMSTERDAM - Een Russisch-orthodoxe priester heeft deze week in de West-Russische stad Nizjni Novgorod een homohuwelijk ingezegend, voorzover bekend het eerste dat ooit in Rusland heeft plaatsgevonden. De zegen heeft Vader Vladimir een schorsing opgeleverd; zijn superieuren waren bepaald niet ingenomen met zijn vooruitstrevende daad.

Vader Vladimir zegende het huwelijk van Denis Gogolev en Misja Morozov afgelopen maandag in. Tot hun verbazing deed de priester in het geheel niet moeilijk. ,,Hij zei alleen dat het zonder getuigen moest. Ik was erg verbaasd dat hij ons idee niet afwees'', zei Gogolev tegen Komsomolskaja Pravda.

Na betaling van 450 euro kreeg het stel de traditionele orthodoxe ceremonie, compleet met het uitwisselen van ringen en huwelijkskronen. Er ontstond alleen even verwarring toen de priester wilde weten wie de rol van de vrouw vervulde. Gogolev zei dat dat niet uitmaakte en dat zij als 'echtgenoten' beschouwd wilden worden.

Het orthodoxe diocees in Nizjni Novgord reageerde geschokt, verklaarde het huwelijk ongeldig en noemde de ceremonie 'heiligschennis'. ,,Dit kan absoluut niet beschouwd worden als een echt huwelijk'', aldus een verklaring. Bisschop Alexander van het bisdom kon niet bevestigen of Vader Vladimir uit het priesterambt gezet zal worden, maar de sacramenten mag de priester voorlopig niet bedienen.

De Russisch-orthodoxe kerk is fel tegen euthanasie, abortus en kunstmatige inseminatie. Homoseksuele relaties beschouwt de kerk als 'doodzonde'. Homofobie is ook diep geworteld in de Russische samenleving. Vorig jaar stelde een groep parlementariërs nog voor opnieuw gevangenisstraffen in te voeren voor homo's.

De jonggehuwden, beiden kandidaat voor de parlementsverkiezingen in december, verklaarden een daad te willen stellen. ,,Misja en ik wilden laten zien dat homo's moeten kunnen leven in Rusland, en behoorlijk openlijk ook'', aldus Gogolev.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden