Kerk ontzorgt Nederlandse samenleving

Vrijwilligers van christelijke kerken besparen de maatschappij veel geld. Volgens het rapport ’Tel je zegeningen’ levert dat alleen al Rotterdam 120 miljoen euro op.

 • Vrijwilligers van kerk onbetaalbaar
 • Ziekenbezoek, relatietherapie, taallessen, buurtwerk, hulp aan daklozen en prostituees, huiswerkbegeleiding, open maaltijden, financiële noodhulp: met hun maatschappelijke activiteiten besparen de christelijke kerken de Nederlandse samenleving flink wat kosten.

  Uit onderzoek in Rotterdam blijkt dat alleen al in die stad het werk van de kerken per jaar zo’n 120 miljoen euro oplevert. Worden die cijfers doorgetrokken naar heel Nederland, dan zorgen de kerken elk jaar voor een maatschappelijk rendement van ruim 3 miljard euro.

  De Rotterdamse gemeenteraad vroeg twee jaar geleden om onderzoek naar de sociale betekenis van kerken in de stad. Die betekenis gaat verder dan alleen de grote economische waarde van het kerkenwerk, stellen de onderzoekers in het rapport ’Tel je zegeningen’. Het onderzoek werd uitgevoerd door Nijmegen Institute for Mission Studies en onderzoeksbureau Kaski.

  De Rotterdamse kerken – ook de talrijke migrantenkerken – zijn op nagenoeg alle maatschappelijke terreinen actief en bereiken in de havenstad tussen de 400.000 en 500.000 mensen. Het grote voordeel dat de kerken hebben op ’officiële’ instanties, zeggen de onderzoekers, is dat kerken amper bureaucratie kennen, laagdrempelig zijn en bovendien volstrekte anonimiteit garanderen. De kerken hebben een bindende functie, er komen veel mensen samen van verschillende leeftijden en achtergronden. Die ’publieke familiariteit’ bevordert ook het samenleven buiten de kerkmuren. Door al hun activiteiten en de vaak goede samenwerking met andere kerken, moskeeën en geloofsgenootschappen, bevorderen de kerken de integratie en sociale cohesie in de samenleving. Vooral de migrantenkerken worden om hun samenbindende kwaliteiten geprezen.

  Tegelijkertijd merken de onderzoekers op dat de kerken voor hun inspanningen te weinig erkenning krijgen. „Met name de (lokale) overheid ondersteunt volgens de kerken hun activiteiten te weinig. Dit blijkt ook uit de geringe samenwerking tussen kerken en overheid.” De overheid zou kunnen meehelpen, luidt een van de aanbevelingen, door de kerken te helpen het tekort aan kerkelijke vrijwilligers tegen te gaan.

  Meer over

  Wilt u iets delen met Trouw?

  Tip hier onze journalisten

  Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
  Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
  © 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden