Kerk Oeganda blijft voor homowet en zinspeelt op scheuring

Een Oegandese betoger bij een protest in Kampala in 2010. Beeld afp

Het op een na grootste kerkgenootschap van Oeganda is bepaald niet gevoelig voor kritiek op haar anti-homostandpunt. De geestelijk leider van de anglicanen spreekt nu dreigende taal: ze kunnen zich afscheiden als Westerse geloofsgenoten het standpunt niet accepteren.

De anglicaanse kerk staat vierkant achter de antihomowet die president Mouseveni vorige week tekende. Die verbiedt openlijke homoseksualiteit en hulp aan homo's. Net als de meeste Oegandezen vreest de kerk dat homoseksuelen kinderen zullen besmetten met hun geaardheid en het land in bandeloosheid zullen storten.

Het standpunt werkt op de zenuwen van de mondiaal leider van de anglicaanse kerk, aartsbisschop van Canterbury Justin Welby. Hij is tegen het homohuwelijk, maar heeft veel minder moeite met homoseksualiteit dan veel Afrikaanse anglicanen. Vorige maand riep hij hen op 'Gods liefde de tonen' aan homoparen en homo's vooral te zien als Gods kinderen.

De Oegandese kerk wil daar absoluut niet aan. De discussie 'draait om respect voor onze homostandpunten, voor ons land en voor onze kerk', stelt de Oegandese kerkleider Stanley Ntagali tegenover persbureau AFP. Volgens de aartsbisschop kan 'niemand in onze kerk homohuwelijken of homoseksualiteit goedpraten'.

'Sla niet het Westerse pad in'
Hij roept de staf van de Kerk van Engeland (de Britse dependance van de anglicanen) op niet het Westerse pad in te slaan. Als ze dat wel doet, hebben de Oegandezen geen andere mogelijkheid dan alleen verder te gaan.

In ieder geval staan de deuren van de kerk open 'voor zij die te maken hebben met seksuele disoriëntatie'. 'Ze zijn welkom voor therapie, genezing en gebed', vertelt Ntagali. 'De kerk is een veilige haven voor iedereen die verward is over zijn seksualiteit of worstelt met seksuele gebrokenheid.'

Anglicanen mogen verdeeld zijn
Verdeeldheid over homoseksualiteit hoéft niet tot een scheuring te leiden. De anglicaanse kerk (ontstaan in de 16e eeuw) is minder hiërarchisch dan de rooms-katholieke kerk, dus lidkerken hebben wat ruimte om een eigen koers te varen. Ongeveer een derde van de Oegandezen is anglicaan.

De rooms-katholieke kerk lijkt kritischer over de antihomowet. Kardinaal Peter Turkson, voorzitter van de Pauselijke Raad voor Gerechtigheid en Vrede, stelde dinsdag dat homoseksuelen 'geen criminelen zijn' en dat ze geen levenslange gevangenisstraffen verdienen. De Westerse sancties (enkele landen bevroren hun financiële steun aan Oeganda) gaan hem echter te ver. Het Vaticaan wil dat die worden ingetrokken.

De Oegandese president Museveni, vorige week bij het ondertekenen van de omstreden antihomowet. Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden