Kerk Mozambique geeft fietsen en zaagmachines in ruil voor wapentuig

MAPUTO (ANP) - Mozambikanen kunnen sinds kort hun wapen bij de kerken inruilen tegen een fiets of een zaagmachine. 'Verander Geweren in Ploegscharen' is een initiatief van de anglicaanse kerk en de Mozambikaanse raad van kerken CCM. Maar nu zijn de fietsen op.

De kerken in het door oorlog verscheurde land speelden een voorname rol bij de totstandkoming van de vrede. In 1991 startten onder buitenlandse druk vredesbesprekingen tussen de Frelimo-regering en de Renamo-bevrijdingsbeweging. Toen al hielden kerken bijeenkomsten over de vraag hoe de Mozambiquanen voor te bereiden op een voor hen totaal nieuwe situatie: vrede.

Het voornaamste probleem bleek de aanwezigheid van enorme hoeveelheden wapens, in de loop van de jaren geleverd door respectievelijk de Sovjetunie en Zuid-Afrika. De anglicaanse bisschop Dinis Sengulane wil de mensen bevrijden van de slavernij van wapentuig, zoals hij zegt. Sinds oktober rijdt een speciale inzamelingsauto; de lokale pers meldt wanneer het busje komt. Het is uitgerust met een apparaat dat het geweer direct tot een verwrongen stuk staal vermaalt. Het is de bedoeling het daarna te smelten en er gebruiksvoorwerpen van te maken voor de opbouw van het land.

Tot nu toe zijn er 300 geweren, 7000 granaten en 12.000 stuks munitie ingeleverd, een fractie van wat er zich nog in het land bevindt. In ruil krijgen de mensen een fiets of een zaagmachine. Probleem is dat de kerken door hun voorraad fietsen heen zijn. “We zijn daarom driftig op zoek naar leveranciers van fietsen, zaagmachines en dergelijke.” Want nu er niets meer te ruilen valt, zo heeft de bisschop tot zijn spijt bemerkt, stagneert de toestroom van geweren, bommen en granaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden