Kerk moet niet meedoen aan de spot met Profeet

Premier Rasmussen schaadt de belangen van zijn land en impliciet het Westen door hardnekkig de persvrijheid van Jyllands- Posten te blijven verdedigen inzake de karikaturen.

door Jan Slomp

In Europa heeft men blijkbaar van de Rushie-affaire niet geleerd dat men voorzichtig moet omgaan met de Profeet van de islam. De overeenkomsten tussen beide affaires zijn opvallend, ook wat de timing betreft. De smakeloze cartoons die de hoofdpersoon van de islam, met een bom in zijn tulband, identificeren met geweld, doen sterk denken aan de racistische nazi-karikaturen van Joden met grote kromme neuzen. Deze Deense spotprenten zijn even anti-islamitisch als de nazi-plaatjes antisemitisch waren. We zijn terug bij Dante en zijn Goddelijke Komedie waarin Mohammed en zijn schoonzoon Ali voorkwamen als helbewoners die vanwege hun politieke en religieuze scheurmakerij gruwelijk werden verminkt.

Zulke beschrijvingen en tekeningen roepen terecht protest op. Maar dit protest loopt uit op door ieder weldenkend mens betreurd geweld. Christenen in de moslimwereld worden daarvan de eerste slachtoffers. De paus heeft er dan ook verstandig aan gedaan de karikaturen als grensoverschrijdend te veroordelen. Daarmee dient hij de gemeenschappelijke toekomst van christenen en moslims. Ik hoop dat de Wereldraad en de Nederlandse kerken zich bij hem zullen aansluiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden