Kerk moet componist betalen om 'illegaal' gebruik van gezang

GERRIT-JAN KLEINJAN en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

De schrijver van het geestelijke lied 'Wij trekken steeds verder' krijgt zijn gelijk van de rechter. De protestantse gemeente van Bilthoven moet Jan Marten de Vries 629 euro betalen voor het zonder toestemming kopiëren en verspreiden van een lied van zijn hand.

De Vries jaagt al jaren tevergeefs op kerkelijke gemeenten die zijn liederen zonder toestemming gebruiken. Vaak stuit hij bij de gebruikers op groot onbegrip, maar nu heeft de rechter hem in het gelijk gesteld.

Afgelopen zomer startte de componist en tekstschrijver het proces, omdat hij het beu is dat zijn christelijke teksten overal opduiken zonder dat hij er een cent voor krijgt. "Als het zo doorgaat, dan is het schrijven van kerkmuziek over tien jaar alleen nog te doen als hobby", zei hij in juli in een interview met deze krant. Om 'een voorbeeld te stellen' richtte hij zijn pijlen op de protestantse gemeente in Bilthoven - volgens de componist slechts een van de vele auteurswetzondaars.

Het kerkblad van Bilthoven publiceerde vorig najaar De Vries' lied 'Wij trekken steeds verder'. Het vers, dat in het 'Liedboek' van de kerken nummer 822 heeft, belandde later ook op de website van de gemeente. De kerk had in beide gevallen toestemming moeten vragen aan de maker om het te plaatsen, zo stelt de kantonrechter in Utrecht. Door dit na te laten, schond de kerk het auteursrecht.

Niet eerder sleepte een maker van gezangen een kerkelijke gemeente voor de rechter. De kerkelijke gemeente weigerde ook na aanmaningen te voldoen aan de eisen van De Vries, die anders dan veel van zijn collega's zijn rechten zelf beheert. De kerk meent 'te goeder trouw' te hebben gehandeld.

Hoewel hij door de rechter in het gelijk is gesteld, overweegt De Vries in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Hij vindt dat de rechter hem een te lage schadevergoeding heeft toegekend. De Vries wil bijna 1800 euro van de kerk, fors meer dan in het vonnis staat. "De rechter bepaalt op die manier de tarieven van de componist. Dat is een zaak van ondernemers zelf", aldus zijn woordvoerder. De kerk in Bilthoven bezint zich nog op een reactie.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden