Uitspraak

Kerk moet componist betalen om 'illegaal' gebruik van gezang

Jan Marten de Vries spande een rechtszaak aan tegen een kerk in Bilthoven die zijn muziek 'illegaal' gebruikte. Beeld Patrick Post
Jan Marten de Vries spande een rechtszaak aan tegen een kerk in Bilthoven die zijn muziek 'illegaal' gebruikte.Beeld Patrick Post

Schrijver van het geestelijke lied Jan Marten de Vries jaagt al jaren tevergeefs op kerkelijke gemeenten die zijn liederen zonder toestemming kopiëren en in de kerk uitdelen. Vaak stuit hij bij de gebruikers op groot onbegrip, maar nu heeft de rechter hem in het gelijk gesteld.

De protestantse gemeente van Bilthoven moet liedboekcomponist De Vries een bedrag van 629 euro betalen. Het kerkblad van Bilthoven publiceerde vorig najaar De Vries' lied 'Wij trekken steeds verder'. Het vers, dat in het 'Liedboek' van de kerken nummer 822 heeft, belandde later ook op de website van de gemeente.

De kerk had daarvoor toestemming moeten vragen aan de maker om het lied in het kerkblad en op de kerkelijke website te plaatsen, zo stelt de kantonrechter in Utrecht. Door dit niet te doen, schond de kerk het auteursrecht.

Niet eerder sleepte een maker van gezangen een kerkelijke gemeente voor de rechter. Afgelopen zomer startte componist en tekstschrijver Jan Marten de Vries het proces, omdat hij het beu is dat zijn christelijke teksten overal opduiken zonder dat hij er een cent voor krijgt. "Als het zo doorgaat, dan is het schrijven van kerkmuziek over tien jaar alleen nog te doen als hobby", zei hij in juli in een interview met Trouw. Om 'een voorbeeld te stellen' richtte hij zijn pijlen op de protestantse gemeente in Bilthoven - volgens de componist slechts een van de vele overtreders.

De kerkelijke gemeente weigerde ook na aanmaningen te voldoen aan de eisen van De Vries, die anders dan veel van zijn collega's zijn rechten zelf beheert. De kerk stelt 'te goeder trouw' te hebben gehandeld.

Hoewel hij door de rechter in het gelijk is gesteld, overweegt De Vries in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Hij vindt dat de rechter hem een te lage schadevergoeding heeft toegekend. De Vries wil bijna 1800 euro van de kerk, fors meer dan in het vonnis staat. "De rechter bepaalt op die manier de tarieven van de componist. Dat is een zaak voor ondernemers", aldus zijn woordvoerder. De zegsman van de kerk in Bilthoven noemt de werkwijze van De Vries 'zeer bedenkelijk'. "Hij heeft vier liedjes in het Liedboek staan. Het zou verstandig zijn wanneer Het Liedboek nadrukkelijke een waarschuwing laat uitgaan voor gebruik van de liedjes van De Vries."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden