Kerk in Koeweit dicht na Saoedische fatwa

Beeld Thinkstock

Christenen in Koeweit maken zich zorgen om de groeiende intolerantie in het land. Eén kerk sluit met Pasen al noodgedwongen de deuren.

"Het gaat de verkeerde kant op", zegt een voorganger, die anoniem wil blijven. Hij heeft een leidende functie binnen het kerkgenootschap waartoe de betreffende kerk behoort. "De snelheid van deze verandering verrast ons."

De omslag werd volgens hem anderhalve maand geleden zichtbaar, toen het pas aangetreden parlementslid Osama Ahmad Moenawir (40) stelde dat er geen nieuwe niet-islamitische gebedshuizen mogen worden gebouwd. Zijn wetsvoorstel is nog in behandeling, maar heeft al wel een fatwa uitgelokt van de grootmoefti van Saoedi-Arabië, die nog een flinke stap verder ging. "Alle kerken moeten worden afgebroken op het Arabisch schiereiland", zei deze twee weken geleden. "Daar hoort Koeweit ook bij."

De kerk die dicht gaat, hoort bij de 'National Evangelical Church of Kuwait'. Deze groepering telt ongeveer vijfduizend leden en is opgesplitst in kleine gemeenten, onderverdeeld naar nationaliteit. Ze hebben elk hun eigen plek op een omheind gebouwencomplex in de hoofdstad. Daarnaast huurt het kerkgenootschap zes villa's die als kerken dienst doen.

Van een van de villa's is het huurcontract opgeschort. In het gebouw, dat aan de rand van de stad staat, komen volgens de voorganger wekelijks meer dan 800 mensen samen. Ze moeten het pand vóór Goede Vrijdag verlaten.

"We weten nog niet hoe lang dit gaat duren. In ieder geval een maand", zegt de voorganger, die het nieuws over de sluiting van de kerk gisteren hoorde. "Daags na de fatwa diende een nieuwe inwoner - met de oudere buurtbewoners hebben we een goede relatie - een klacht in bij de politie. Die stelde een onderzoek in. Onze verhuurder zei: het is beter als jullie even onder de radar duiken. Dat begrepen we."

Osama Moenawir vertegenwoordigt volgens de voorganger een minderheid, maar wel één die mondiger is geworden. "Het gaat vooral om jonge, conservatieve moslims. Die zijn al langere tijd ontevreden over het liberale beleid van de regering. De fatwa geeft ze een vrijbrief om zich te uiten en tot daden over te gaan. Ook de Arabische lente speelt een rol. Jongeren voelen zich door de opstanden elders in het Midden-Oosten geïnspireerd om hun stem te laten horen."

Andere christelijke groeperingen willen niet reageren. "We bevinden ons in een speciale situatie", verzucht Camillo Ballin, vicaris van de rooms-katholieke kerk in Koeweit en Saoedi-Arabië. Dan herstelt hij zich. "In Koeweit zijn er geen problemen", zegt hij, waarna hij haastig de verbinding verbreekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden