Kerk in Australië gaat meebetalen aan compensatie van misbruikslachtoffers

Een rooms-katholieke geestelijke bidt in de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan. Beeld Photo News
Een rooms-katholieke geestelijke bidt in de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan.Beeld Photo News

De rooms-katholieke kerk in Australië gaat bijdragen aan een schadeloosstellingsregeling voor slachtoffers van kindermisbruik.

Volgens een recent afgerond onderzoek maakte zeven procent van de priesters in Australië zich tussen 1950 en 2010 schuldig aan misbruik. De kerk bevestigde gisteren 'er op gebrand' te zijn om deel te nemen aan de schadeloosstelling. "De overlevenden verdienen gerechtigheid en genezing", aldus aartsbisschop Mark Coleridge. "Velen zijn zo dapper geweest om naar buiten te komen met hun verhaal."

De Australische premier Malcolm Turnbull noemde de aangekondigde deelname van de kerk 'een belangrijke ontwikkeling.' De premier suggereerde eerder dat overlevenden zouden kunnen rekenen op een schadevergoeding van zo’n 100.000 euro, maar of dat inderdaad zo zal zijn, is nog onzeker. De schadeloosstellingsregeling, die wordt gecoördineerd door de overheid, wordt waarschijnlijk in juli van kracht.

Aangifte

De commissie die het misbruik onderzocht drong er bij de kerk overigens ook op aan om priesters te verplichten om aangifte te doen als zij tijdens de biecht horen over kindermisbruik. Priesters die geen aangifte doen, zouden voortaan moeten worden vervolgd. Maar de kerk verzet zich krachtig tegen die verandering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden