Kerk in Actie schrapt banen door teruglopende donaties

De economische crisis en een gestaag dalend aantal kerkleden zijn een slechte combinatie voor hulporganisatie Kerk in Actie van de Protestantse Kerk in Nederland. Sinds 2010 lopen de jaarlijkse inkomsten terug met ongeveer 5 procent.

Dat blijkt uit de begroting van de Protestanste Kerk, die volgende week door het financiële college van de kerk wordt besproken.

De afgelopen jaren werden teruglopende inkomsten bij Kerk in Actie opgevangen uit kerkelijke reserves, maar dat is nu niet langer verantwoord. Daarom stelt de hulporganisatie haar doelstelling bij: er zal anderhalf miljoen euro minder besteed worden aan hulpprojecten en er worden drie van de 32 arbeidsplaatsen geschrapt. Bestaande vacatures zullen niet opgevuld worden en medewerkers worden aangemoedigd om op een andere afdeling van de kerk te gaan werken.

De hulporganisatie verwacht volgend jaar ruim 24 miljoen euro te besteden, vooral aan hulpprojecten in het buitenland. Er wordt in ongeveer veertig landen gewerkt. Maar, signaleert de hulporganisatie zelf: 'Het totale werk van Kerk in Actie is breed en daarom is het moeilijk aan te geven waarvoor Kerk in Actie staat.' In overleg met de achterban moet er meer 'focus' in het werk komen.

Het werk van Kerk in Actie is verreweg de grootste uitgavenpost van de Protestantse Kerk. Maar ook de kerk als geheel rekent voor volgend jaar op minder inkomsten dan voorheen. De kerk heeft voor ongeveer 60 miljoen euro aan baten begroot. Dat lijkt misschien veel, maar in het jaar 2011 bedroegen de baten nog ruim 75 miljoen.

Op het hoofdkantoor van de Protestantse Kerk (in een voormalig militair hospitaal in Utrecht) werken ongeveer 275 mensen. Als gevolg van een langlopende reorganisatie neemt dat aantal al jaren af; een jaar of tien geleden werkten er nog meer dan vierhonderd mensen. Aan het hoofd van deze medewerkers staat algemeen directeur Haaije Feenstra, die in 2014 volgens de begroting 146 duizend euro salaris zal ontvangen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden