Kerk, help de dominee met zijn preek

Het preekonderzoek van Ciska Stark en Bert de Leede legt een vinger op de zere plek: preken ontbreekt het aan maatschappelijke relevantie. Ze hebben meer gelijk, ook wat mijn preken betreft, dan mij lief is. Huiswerk dus voor dominees! Daarvoor is huiswerkbegeleiding noodzakelijk. Zonder die begeleiding wordt het niets, vrees ik.

Daarom ontkomt ook het instituut waarbinnen de dominees werken niet aan een kritische evaluatie: de kerk. Wat heeft die dominees de afgelopen jaren geboden om maatschappelijk relevant te preken en te spreken? Ik heb er niet veel van gemerkt. Geen analyse van - en op grond daarvan een richtinggevend woord in - de nu al jaren durende schuldencrisis. Idem wat de Europese crisis betreft. Over de discussies over ontwikkelingssamenwerking: geen woord. Verduurzaming van onze samenleving? Enzovoorts.

Er wordt van dominees wel erg veel gevraagd als zij alles maar zelf moeten uitzoeken. Daarom zou het goed zijn als ook de kerk zich nog eens grondig bezint op bijvoorbeeld het functioneren van het dienstencentrum van de Protestantse Kerk in Nederland. Is dat er wel ten dienste van de kerk? Dat is een vraag die mede door dit onderzoek opgeroepen wordt. Er zal ongetwijfeld veel kennis in het Dienstencentrum aanwezig zijn. Toch is het een misvatting als ervan uitgegaan wordt dat daar alle kennis aanwezig is of tenminste zou moeten zijn.

Die kennis is in de kerk zelf aanwezig. Dat zou leidend moeten zijn bij de organisatie. Daarom: mobiliseer, organiseer en stimuleer (kerk)breed samengestelde beraadsgroepen, die op bovengenoemde onderwerpen studeren en adviseren. Doe het bescheiden, maar doe het!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden