Kerk beurt weer meer van minder gevers

Van onze kerkredactie

Het aantal hervormden dat de interkerkelijke actie Kerkbalans steunt, daalt met het jaar, maar de resterende deelnemers geven elk jaar meer, zodat de eindopbrengst toch nog een lichte stijging laat zien.

Kan de hervormde kerk bogen op een gemiddelde stijging van de opbrengst van Kerkbalans met 1,33 procent, de gereformeerde kerken boerden nog wat beter. Zij boekten een gemiddelde verhoging van 2,46 procent, goed voor in totaal 886 000 gulden. Van de rooms-katholieke en de andere kerkgenootschappen die meedoen aan Kerkbalans, zijn nog geen gegevens bekend.

Het aantal hervormde 'zielen' - belijdende leden, doopleden en andere als hervormd geregistreerden - dat toezegt een bijdrage te leveren aan Kerkbalans steeg tussen 1987 en 1990 van 618 805 tot 621 207. De afgelopen twee jaar is dat aantal gedaald tot 618 436, dus tot onder het niveau van 1987. Moest vorig jaar een verlies aan toezeggingen worden genoteerd van 497, dit jaar is de hervormde schare die geld geeft voor Kerkbalans, met maar liefst 2276 geslonken. De gemiddelde hervormde bijdrage is de afgelopen vijf jaar echter gestegen van ruim 225 tot ruim 234 gulden.

Ledenverlies

Begin dit jaar telde de hervormde kerk 2 470 934 leden: ten opzichte van vorig jaar januari een verlies van 60 000 (2,5 procent). Evenals vorige jaren waren het ook nu weer de provincies Zuid-Holland, GroningenDrenthe, Friesland en Noord-Holland die met percentages tussen de 3,4 en 2,8 het grootste verlies leden.

Van het totale ledenbestand van de hervormde kerk behoort bijna 32 procent tot de categorie belijdende leden. Bijna 42 procent is dooplid en de resterende 26 procent valt in de groep 'overige geregistreerden'.

Het ledenverlies in Friesland, Groningen-Drenthe en Noord-Holland werkt zichtbaar door in Kerkbalans. Het aantal hervormde 'zielen' dat daaraan meedoet, daalt overeenkomstig. In Friesland werden bij voorbeeld ruim 2 500 minder toezeggingen gedaan dan vorig jaar. Dat komt neer op een daling van het aantal bijdragen in deze kerkprovincie met 6,5 procent.

Kerkbalans '92 was voor de hervormde kerk het eenentwintigste financiele appel op haar leden. De eerste keer - in 1972 - deden ruim 250 hervormde gemeenten in het land aan de actie mee. Het thema luidde toen 'Trouw moet blijken'. Nu, twintig jaar later, nemen 1 006 hervormde gemeenten deel aan de landelijke financiele actie, die voor dit jaar het motto 'Voor het nodige evenwicht' droeg.

Ook voor volgend jaar is al een thema bedacht: de interkerkelijke commissie geldwerving heeft besloten de actie dan (van 10 tot en met 24 januari) te voeren onder het motto 'U telt mee en jij ook!'.

Samenwerking

Uit de gegevens die de commissie geldwerving bij de gemeenten inventariseert, blijkt dat 15 procent van de hervormde gemeenten voor de actie Kerkbalans samenwerking zoekt met andere plaatselijke kerken. In ruim 70 procent van deze gevallen is de gereformeerde kerk ter plaatse de enige uitverkorene. Een vijfde van de gemeenten die voor de geldwerving samenwerken met andere kerken, doet dat (ook) met de rooms-katholieke parochie en 7 procent zoekt (tevens) aansluiting met doopsgezinde en lutherse gemeenten.

In die gemeenten waar wordt samengewerkt, gebeurt dat in 35 procent van de gevallen in het kader van het Samen-op-Weg-proces. De samenwerkende kerken richten zich gezamenlijk tot de regionale pers, geven samen een folder uit, houden samen een start-avond en dergelijke.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden