Kent u die grap van die vloedgolf aan Bulgaren?

Inderdaad, die kwam niet. De meeste Oost-Europeanen keren terug.

NIELS MARKUS

Die tienduizenden Bulgaren en Roemenen die naar Nederland zouden komen - die kwamen niet. Uit cijfers van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid blijkt dat afgelopen jaar ruim 7500 Roemenen en iets meer dan 3300 Bulgaren naar Nederland kwamen om te werken.

Sinds een jaar hebben die groepen Oost-Europeanen daarvoor geen vergunning meer nodig. Sommige politici en tegenstanders dachten dat de Bulgaren en Roemenen de arbeidsmarkt zouden overspoelen door werk te accepteren onder het minimumloon. Polen vestigden zich afgelopen jaar veruit het meest in Nederland. In 2014 verhuisden 57.463 Poolse werknemers naar Nederland. Zij hebben al sinds 2007 geen werkvergunning meer nodig.

Minister Asscher sprak een jaar geleden over 'code oranje', omdat hij de gevolgen van massamigratie vreesde. Dat alarm ging niet over aantallen Oost-Europeanen maar over de arbeidsmarkt, zegt zijn woordvoerder nu . "Over aantallen discussiëren is zinloos. We wilden aandacht voor het onderwerp in Europa en een race to the bottom voorkomen: dat mensen hier onder slechte voorwaarden gaan werken." Als maatregelen daartegen noemt hij de wet om schijnconstructies aan te pakken en de participatieverklaring die nieuwkomers moet wijzen op rechten en plichten in Nederland.

Het ministerie houdt de aantallen bij in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI), bedoeld voor migranten die tijdelijk werk willen doen. Niet alle arbeidsmigranten schrijven zich in. Onderzoekers schatten dat er ongeveer twee à drie keer zoveel nieuwkomers in Nederland wonen, als er ingeschreven staan. Anderzijds hoeven migranten zich niet uit te schrijven, dus mogelijk heeft een aantal van de geregistreerden Nederland alweer verlaten.

Uitzendbureau Goodmorning, dat al jaren met Roemenen werkt, ziet die bevolkingsgroep vaak weer vertrekken als het werk in Nederland erop zit. Jurist Christian Koelen van het bureau: "Roemenen hebben vaak een bedrag in het hoofd dat zij willen verdienen en gaan weer weg als ze dat bij elkaar hebben."

Polen blijven vaker in Nederland wonen. "Dat kan ermee te maken hebben dat Polen dichterbij ligt en het makkelijker is een weekend daarheen te gaan. Een reis naar Roemenië duurt langer en is kostbaarder."

Ook uit cijfers van de gemeente Den Haag blijkt dat Roemenen en Bulgaren vaak weer teruggaan. Den Haag kan de RNI-cijfers niet geven, maar in de basisadministratie van de gemeente schreven zich tot deze maand 1085 Bulgaren en 401 Roemenen in. Van beide groepen vertrok om en nabij de helft weer. Volgens een woordvoerder was van een explosieve stijging dit jaar geen sprake. "De lijn vlakt al enkele jaren af. De piek lag tussen 2007 en 2010."

Den Haag trok samen met Rotterdam regelmatig aan de bel bij minister Asscher in aanloop naar het openen van de grenzen. Mar ook in Rotterdam bleef een vloedgolf van Bulgaren en Roemenen uit. Tot oktober registreerden zich 692 Polen, 70 Bulgaren, 57 Roemenen en 97 Hongaren in het Rotterdamse register.

Dit zegt volgens een woordvoerder niet alles over het aantal arbeidsmigranten dat in de Maasstad woont; bij inschrijving wordt alleen de eerste verblijfplaats geregistreerd, en niet iedereen schrijft zich in.

Rotterdam krijgt signalen dat meer migranten in oude stadswijken wonen dan er ingeschreven staan. Bijvoorbeeld omdat ontdekt wordt dat te veel mensen in een huis wonen, of omdat de vuilcontainers in een straat voller zijn dan te verwachten op basis van het aantal ingeschreven personen. Naar schatting wonen in totaal 30.000 tot 50.000 arbeidsmigranten uit de EU in Rotterdam.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden