Kennis

Het staat wel vast dat het nooit wat zal worden met de handhaving van de wetten tegen de aandelenhandel met voorkennis. Het openbaar ministerie had de afgelopen dagen twee keer succes. Niet gehoord? Kan kloppen. Berichten ergens achter in de krant, en heus niet alleen omdat Máxima plotseling en nog tamelijk pril in gezegende omstandigheden bleek te verkeren. Qua nieuwswaarde kieperden ze bijna over het randje, omdat de slotconclusie wel moest luiden: kruimeldiefjes gevat.

Ruud Verdonck

Het eerste geval, bij Norit, had een hoog knulligheidsgehalte. Een van de mensen die wist dat de zaak zou worden overgenomen, had dat tegen een vriend gezegd, die vervolgens een paar pakketjes aandelen had gekocht. Dat viel toch op omdat kort daarop de koers sterk steeg door de overname. Toen er onderzoek volgde, besloot de tipgever ook nog z'n naam te verwijderen van de lijst met mensen die van de aanstaande overname wisten. Enfin je hoort ook wel eens van bankrovers die per ongeluk de verkeerde deur nemen en dan bij de politie aan de balie roepen: 'Hands up, dit is een overval'. De Norit-mannen bekenden, kregen een boete en 100 uur dienstverlening. Zand erover.

Als het tweede geval wat romantisch was beschreven, had ik er graag een traan aan willen spenderen. De baas van een vastgoedfonds werd ontslagen, hoewel hij de winst van 500000 gulden naar negen miljoen gulden had weten te stuwen. Ontslagen baas woedend: vergeten iets over een gouden handdruk te regelen, vermoed ik. Hij stapt in de auto, geeft vol gas, grijpt z'n telefoon, belt de bank en schreeuwt dat ze onmiddellijk al zijn aandelen in dat, om het netjes te zeggen, achterlijke rotzooifonds moeten verkopen. Daar hoort een bekeuring bij wegens niet handsfree bellen. Maar hij had aldus met voorkennis gehandeld, omdat hij op dat moment als een van de eersten en een van de weinigen wist dat hij op straat geschopt was bij een fonds dat door zijn leiding tot zo'n fraai rendement was gekomen. En dan boekte hij ook nog eens geen winst omdat hij op een onhandig moment z'n aandelen verkocht. De man kreeg toch een boete, per ongeluk de wet overtreden.

Dat is er mis met die wet: alleen súkkels met voorkennis hangen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden